Overslaan en naar de inhoud gaan

Mariska Overman – Noorderlicht

Noor is Nederlands. Frode is Deens. Magnus is Engels. Katja is Duits. Ze hebben elkaar ontmoet op een online literair forum. Een van hen had een idee. Nu bevinden ze zich op een zeilschip in de ijzige winterkou van Noorwegen.

Net als de andere passagiers zijn ze op zoek naar het befaamde noorderlicht. Maar ze zijn ook op zoek naar een slachtoffer: iemand moet dood. Dat hebben ze afgesproken. Maar zo simpel blijkt het niet te zijn.

‘Noorderlicht’ is vanuit een erg interessant perspectief geschreven. Normaal gesproken volg je de rechercheur die een moordzaak onderzoekt of het slachtoffer totdat hij/zij vermoord is, maar Mariska Overman laat je vanuit de vermeende daders het verhaal volgen. Je ontdekt op een gegeven dat de vier personen een moord willen gaan plegen. Je weet alleen nog niet wie het slachtoffer zal worden en waarom ze dit van plan zijn. Daar kom je gaandeweg achter.

Met dit gegeven weet de auteur de aandacht van de lezer vast te houden. Je wil weten wat er gaat gebeuren, met wie en vooral ook waarom. Tegelijkertijd ben je als lezer vooral in het begin van het boek bezig met ontdekken wie wie nu is. Overman heeft voorafgaand aan het verhaal een lijst gezet waarin alle personages en hun nationaliteit genoemd worden. Het zorgde er bij mij wel voor dat ik vooral in het begin even terugbladerde om te kijken wie er ook alweer allemaal aan boord waren. Het was daarom dus wel heel fijn dat deze lijst met personages er was.

Het verhaal wordt afwisselend verteld vanaf de boot, vanuit de chatroom en in een Noorse televisieshow. Met name de fragmenten uit de tv-show haalden wel eens de spanning uit het verhaal. Het duurt lang voordat je weet vanuit wie dit verteld wordt en wat hiervan de toegevoegde waarde is, terwijl de scènes op het zeilschip en vanuit de privéchats uiteindelijk juist voor verduidelijking zorgen.

De ontknoping van ‘Noorderlicht’ is interessant en verrassend tegelijkertijd. Als lezer zie je dit niet aankomen en het is altijd leuk als een auteur dat voor elkaar krijgt. Je beleeft een aantal spannende en mysterieuze leesuurtjes als je deze thriller leest.

Auteur: Mariska Overman
Titel: Noorderlicht
Genre: Thriller
Aantal pagina's: 300
Uitgeverij: De Crime Compagnie
ISBN: 9789461094766