Overslaan en naar de inhoud gaan

Marjan van den Berg – Kerst met tante Jo

Tante Jo is niet de meest geliefde persoon die jaarlijks aansluit bij het kerstdiner in huize Van den Berg. Ze is echter wél een grote inspiratiebron voor de leukste kerstverhalen die Marjan van den Berg ieder jaar in de lokale kerk voorleest.

Door haar norse karakter en de sublieme manier waarop tante Jo in de kerstverhalen wordt verwerkt, kijken de kerkgangers ieder jaar weer uit naar Marjans kerstverhaal. Marjan en haar gezin kijken echter minder uit naar de komst van tante Jo, maar wanneer ze er niet meer is, bekruipt toch een bepaald gevoel van gemis.

Vorig jaar was ik bij de Margriet Winterfair bij een lezing van Marjan van den Berg. Ze vertelde natuurlijk over de Sanne-reeks maar ook over haar nieuwste boek ‘Kerst met tante Jo’. Op een zo voor haar herkenbare manier vertelde ze over deze tante en hoe er vroeger met haar om werd gegaan. Ook las ze enkele fragmenten uit het boek voor. Je nieuwsgierigheid werd meteen getrokken, maar toch duurde het eventjes voordat ik het boek uiteindelijk las. Lang leve de nog-te-lezen-stapel.

‘Kerst met tante Jo’ leest als een trein. Van den Berg heeft een heerlijke, vlotte schrijfstijl die vol humor zit. Zij krijgt het regelmatig voor elkaar om haar verhalen als het ware tot leven te laten komen. Je ziet de personages zo voor je. Dat geldt bij de personages uit de Sanne-reeks, maar zeker ook bij tante Jo. Vrijwel iedereen kent wel iemand zoals deze tante en ziet die persoon waarschijnlijk gelijk voor zich tijdens het lezen van dit boek.

Voor liefhebbers van Van den Berg-boeken is dit zeker een aanrader om te lezen. Ideaal boekje om bijvoorbeeld tijdens de feestdagen lekker even te lezen. Het is geen dikke pil, dus voor je het weet heb je het (met een lach op je gezicht) uitgelezen.

Auteur: Marjan van den Berg
Titel: Kerst met tante Jo
Genre: Roman
Aantal pagina's: 100
Uitgeverij: Marjan van den Berg Teksten
ISBN: 9789082461237