Overslaan en naar de inhoud gaan

Mart Benders – Leraar in oorlogstijd

Johan Benders wordt op 5 april 1943 door de Duitsers opgepakt en opgesloten in het Huis van Bewaring aan de Amstelveenseweg. Hij wordt niet alleen verdacht van hulp aan Joden, maar ook van betrokkenheid bij de aanslag op het bevolkingsregister in Amsterdam. Omdat hij bang is dat hij onder druk van de martelingen zal doorslaan, springt hij van de derde ring in de gevangenis naar beneden. Hij overleeft zijn val niet.

Mart Benders wordt enkele maanden na de dood van haar vader geboren. Lange tijd heeft zij geen weet van de rol die haar vader in de Tweede Wereldoorlog vervuld heeft. Over de oorlog werd niet gesproken. Als zij zelf leerling wordt aan het Amsterdams Lyceum, de school waaraan haar vader tot aan zijn dood les gaf, loopt ze rond in een wereld die haar vader beter kende dan zij.

‘Leraar in oorlogstijd’ begint met een kort voorwoord van Mart Benders. Ze legt in het kort uit waarom ze aan dit boek begonnen is. Vervolgens vertelt ze haar verhaal en vooral het verhaal van haar vader. Om dit deel uit onze geschiedenis vast te leggen heeft Mart mensen geïnterviewd en brieven, archieven, boeken en gesprekken bekeken of beluisterd. Op deze manier heeft ze haar eigen verhaal vorm kunnen geven.

Benders heeft ervoor gekozen om het verhaal van haar vader op een vrij afstandelijke wijze te verwoorden. Het boek leest vooral als een verslag, waarin vrij veel feiten en data genoemd worden. Dat is soms wat overweldigend. Je leest natuurlijk ook over haar vader voor zover ze daar informatie over gevonden heeft, maar daar had de auteur wat mij betreft wat meer de nadruk op mogen leggen. Ze wil de kleine oorlogsgeschiedenis van haar familie vertellen, maar het had voor mij nog meer waarde gehad als ze het op een meer persoonlijke manier had geschreven.

Dat neemt overigens niet weg dat ‘Leraar in oorlogstijd’ een interessant boek is geworden, zeker voor lezers die geboeid zijn door de Tweede Wereldoorlog. Deze heftige gebeurtenis uit de geschiedenis moet verteld blijven worden. Elk onderdeel uit deze tijd verdient de aandacht in onze geschiedenis, zodat zoiets nooit meer zal gebeuren.

Auteur: Mart Benders
Titel: Leraar in oorlogstijd
Genre: Non-fictie
Aantal pagina's: 226
Uitgeverij: Karakter
ISBN: 9789045219721