Overslaan en naar de inhoud gaan

Me before you

Het komt niet vaak voor dat ik naar de verfilming van een boek ga voordat ik het boek heb gelezen. Vorige week heb ik ‘Me before you’ gezien, naar het gelijknamige boek van Jojo Moyes, maar het boek had ik nog niet gelezen. Daar gaat overigens nog wel verandering in komen.

Louisa ‘Lou’ Clark (Emilia Clarke) is 26 jaar en woont nog bij haar ouders in een afgelegen dorpje in Engeland. Ze heeft een relatie met Patrick (Matthew Lewis) en hopt van de ene naar de andere baan zonder dat ze precies lijkt te weten wat ze wil met haar leven.

Als ze na zes jaar weg moet bij het theehuis vanwege sluiting, komt ze terecht bij Will Traynor (Sam Claflin). Will was een welgestelde, jonge bankier die voor het avontuur leefde… totdat hij werd aangereden door een motor en verlamd raakte. Hierdoor is hij vrij cynisch geworden en ziet hij het leven niet echt meer zitten.

Lou’s vrolijke instelling wordt flink op de proef gesteld door Will. Ze doet er alles aan om het hem naar de zin te maken, maar Will lijkt het allemaal maar niets te vinden. Langzaamaan komt daar verandering in en neemt Lou zich voor om Will te laten zien dat het leven nog zin heeft met alle gevolgen van dien…

Eigenlijk kan ik hier heel kort over zijn: wat is ‘Me before you’ een prachtige film. Het verhaal van Will raakt je enorm en laat je nadenken wat jij in zijn situatie zou doen. Ik kan me gewoon niet voorstellen hoe het is om bijna helemaal verlamd te zijn en alles door een ander te moeten laten doen. Sam Claflin zet de rol van Will op een overtuigende manier neer.

En Emilia Clarke… wat zet zij haar rol als Lou geweldig neer! Ik ben een van die mensen die ‘Game of Thrones’ niet kijkt, dus ik kende haar nog niet. Wat een goede actrice! Al vanaf de eerste minuten dat Lou in beeld is, vind je haar leuk. En dat wordt alleen maar meer naarmate de film verder gaat. Haar opvallende kleding, haar vrolijke lach… het past allemaal perfect bij het personage.

Naarmate de film richting het einde gaat, kon ik het niet meer droog houden. En dat gold ook voor veel andere bezoekers in de zaal. ‘Me before you’ raakt je enorm en laat je hier en daar ook even lekker lachen. Aanrader om te gaan kijken! En ik ga binnenkort toch nog het boek lezen.

Heb jij ‘Me before you’ al gezien en/of ‘Voor jou’ van Jojo Moyes al gelezen?