Overslaan en naar de inhoud gaan

Mel Wallis de Vries – Klem

Een groep leerlingen van vijf Atheneum uit Amsterdam gaat met vier docenten op schoolreis naar Vlieland. Het was de bedoeling dat het een leuke en leerzame reis zou worden. Helaas komt daar weinig van terecht als één van de leerling dood wordt gevonden. Ze blijkt vermoord te zijn, maar door wie?

Vanwege het politieonderzoek mag niemand van het eiland af tot duidelijk is wie hierachter zit. Het slachtoffer was minder geliefd dan in eerste instantie leek. Meerdere mensen blijken namelijk een motief voor de moord te hebben en bijna niemand durft de waarheid te spreken. Lukt het hoofdcommissaris Piet Vos om de dader te ontmaskeren?

Mel Wallis de Vries schrijft spannende Young Adult-boeken, die niet alleen interessant zijn voor jeugdige lezers maar ook voor volwassen lezers. Ik heb inmiddels al een aantal boeken van haar gelezen, die me keer op keer geboeid hebben. Dat geldt ook voor ‘Klem’.

De auteur beschrijft het verhaal van ‘Klem’ vanuit verschillende personages, waaronder het slachtoffer en de dader. Je weet op het moment van lezen nog niet wie het slachtoffer is en vooral ook niet wie de dader is. Wallis de Vries zet boven elk hoofdstuk wie er aan het woord is, zodat je weet vanuit wie je leest. Bij de passages vanuit de dader staat er geen naam boven, maar ‘de dader’. Het blijft tot het laatst spannend wie de moordenaar is. Ik had een vermoeden, maar dat bleek uiteindelijk niet te kloppen.

‘Klem’ is gemakkelijk geschreven; je merkt aan het taalgebruik dat het verhaal voor jongeren bedoeld is. Dat neemt echter niet weg dat volwassen lezers er ook van zullen genieten. De auteur houdt het tempo hoog in het boek, waardoor het verhaal nergens inzakt en je het als lezer zo uit hebt. Aanrader voor liefhebbers van spannende boeken.

Auteur: Mel Wallis de Vries
Titel: Klem
Genre: Young Adult
Aantal pagina's: 272
Uitgeverij: De Fontein
ISBN: 9789026133435