Overslaan en naar de inhoud gaan

Mel Wallis de Vries – Schuld

Enkele leerlingen van dezelfde school plegen kort na elkaar zelfmoord. De drie jongeren lijken geen overeenkomsten met elkaar te hebben. Ze kenden elkaar amper en zaten niet bij elkaar in de klas. De politie ziet het daarom als een trieste samenloop van omstandigheden.

Dan krijgt de 16-jarige Tess ineens een briefje met de volgende tekst: ‘Jij bent de volgende…’ Tess weet niet wat ze hier precies mee moet, maar ze besluit op onderzoek uit te gaan. Wie zit erachter deze briefjes? En waarom? Tijdens haar zoektocht doet ze een schokkende ontdekking. Ze moet vrezen voor haar leven… Of is het al te laat?

Mel Wallis de Vries is een zeer succesvolle jeugdthrillerauteur. Haar boeken worden regelmatig bekroond met prijzen en ze is ontzettend populair bij de jeugd… én bij volwassenen. Ondanks dat ik niet tot haar primaire doelgroep behoor, lees ik haar boeken met veel plezier. Dat geldt ook voor haar nieuwste boek ‘Schuld’.

Het verhaal bestaat uit meerdere delen en wordt vanuit verschillende perspectieven verteld. Wallis de Vries zorgt ervoor dat je meteen in het boek zit en nieuwsgierig wordt naar de afloop. Je leert de personages vrij goed kennen, omdat je hun gedachten en gevoelens leest. De meisjes zitten midden in hun puberteit en hebben het druk met van alles en nog wat, behalve school. De auteur heeft zich goed ingeleefd in de jongeren van nu. Dat blijkt bijvoorbeeld uit verwijzingen naar WhatsApp en Instagram. Het maakt het verhaal actueel; jongeren zullen zich goed kunnen inleven.

Zoals we van Wallis de Vries gewend zijn, zorgt ze voor de nodige spanningselementen. Waarom hebben de meisjes zelfmoord gepleegd? Was het eigenlijk wel zelfmoord of zit er meer achter? De spanning wordt vergroot door de rode passages die af en toe voorbij komen. Je wilt weten vanuit wie deze geschreven zijn. De auteur geeft je daarvoor aanwijzingen gedurende het verhaal, maar of je daar veel aan hebt… Dat weet je pas als je midden in de ontknoping beland bent.

Door de prettige schrijfstijl, de spannende gebeurtenissen en de actualiteit leest ‘Schuld’ gemakkelijk weg. Voor je het weet, komt alles samen en krijg je als afsluiting een soort bonusdeel, waar je nog wel even bij stil blijft staan. Mel Wallis de Vries heeft wederom een geweldig boek geschreven. Het enige ‘minpuntje’: je hebt het verhaal veel te snel uit!

Auteur: Mel Wallis de Vries
Titel: Schuld
Genre: Jeugdthriller
Aantal pagina's: 226
Uitgeverij: De Fontein
ISBN: 9789026138935