Overslaan en naar de inhoud gaan

Merlijn Kamerling – Nu ik je zie

Het leven en de dood van Antonie Kamerling staan bij miljoenen mensen in het geheugen gegrift. Maar zijn zoon Merlijn weet helemaal niet zo veel van zijn vader. Sinds zijn dood heeft Merlijn nooit een aflevering van GTST bekeken, geen films van zijn vader opgezet of interviews gelezen. Hij wilde het niet en hij kon het misschien ook wel niet.

Inmiddels is Merlijn begin twintig en voor hem voelt het soms alsof ook zijn eigen leven op een bepaalde manier stil is blijven staan en hij denkt dat dat iets met zijn vader te maken kan hebben. Voor het eerst gaat Merlijn daarom echt op zoek naar wie Antonie was. Merlijn bezoekt familieleden en vrienden die hij hiervoor altijd uit de weg ging. Hij praat met ze over Antonie, wat hij wilde, waarin ze op elkaar lijken. Wat weten zij van Antonie, van zijn depressies? En kunnen ze Merlijn helpen aan meer mooie herinneringen aan zijn vader? En wat vertelde hij in interviews? Hoe klinkt zijn stem? Kortom: Merlijn gaat op zoek naar antwoorden in alles wat zijn vader heeft nagelaten.

Het boek ‘Nu ik je zie’ begint met een korte proloog vanuit Merlijn Kamerling en het zet meteen de toon van het verhaal. Je gaat als lezer mee in een zoektocht van een twintiger die meer wil weten over zijn overleden vader. Deze twintiger heeft toevallig een bekende vader, waardoor hij ook veel beeld- en geluidsfragmenten kan bekijken en beluisteren. Verder zoekt hij antwoorden zoals eenieder zou kunnen doen: door naar vrienden en bekenden van de overleden persoon te gaan.

In twaalf hoofdstukken volgt een interessante en soms confronterende zoektocht, met name voor Kamerling zelf. Wat lijkt het me heftig om op zo’n jonge leeftijd je vader te verliezen, ongeacht hoe dat is gebeurd. Ik vond het als 33-jarige al heftig om mijn vader te verliezen, maar de mijne is er wel mijn gehele jeugd geweest. Dat is toch wel een beslissende periode in je leven. Dit blijkt ook tijdens het verhaal van Merlijn.

Merlijn spreekt onder meer met zijn oom, zijn moeder en enkele BN’ers die met Antonie hebben gewerkt en/of hem van dichtbij hebben meegemaakt. Daar zitten soms best confronterende uitspraken tussen. Het is mooi om te lezen dat Merlijn dat ook laat zien. Het leven was niet altijd mooi en Antonie kende donkere momenten. Hoe hij die heeft beleefd, weet Antonie natuurlijk alleen maar zelf. Maar wat is het interessant om te lezen dat hij hier wel eens over sprak in interviews, maar niet vaak met zijn familieleden. Je krijgt in ieder geval de indruk dat Merlijn een iets beter beeld van zijn vader heeft kunnen vormen door zijn onderzoek om dit boek te schrijven. Bij het schrijven heeft hij hulp gekregen van zijn goede vriend Matthijs Kleyn.

Het lezen van ‘Nu ik je zie’ geeft je als lezer ook een iets beter beeld van Antonie Kamerling. Het verhaal laat een grote indruk achter bij de lezer en het blijft nog even in je hoofd rondspoken als je het uithebt. Het geeft je stof tot nadenken en het laat je terugdenken naar oude fragmenten van Antonie. Mooi en indrukwekkend boek.

Auteur: Merlijn Kamerling
Titel: Nu ik je zie
Genre: Roman
Aantal pagina's: 288
Uitgeverij: Boekerij
ISBN: 9789022582343