Overslaan en naar de inhoud gaan

Michiel Stroink – Of ik gek ben

Benjamin is een succesvolle, jonge kunstenaar met leuke vrienden en een leven vol drugs en alcohol. Hij is verbijsterd als hij in een tbs-kliniek belandt. Hij kan (en wil) niet geloven dat hij schuldig is aan wat hem ten laste is gelegd, maar hij weet niet meer wat er op de bewuste avond allemaal is gebeurd.

Het leven in de tbs-kliniek is vreemd, absurd zelfs, en meedogenloos. Benjamin probeert zich af te schermen, maar dat lukt hem niet altijd door de verschillende confrontaties die hij heeft. Langzamerhand ontdekt hij dat hij een asociale narcist was voor hij in de kliniek terechtkwam. Hij wil veranderen en weer terug in de maatschappij komen. Stap voor stap wordt Benjamin weer mens. En dan gebeurt er iets waardoor alles verandert…

In het begin van ‘Of ik gek ben’ moet je even in het verhaal komen. Je wilt weten hoe alles in elkaar zit en wie welke rol heeft. Als je dat allemaal wat beter doorhebt, leest het verhaal prettig. Naarmate je verder bent, ga je ook steeds sneller lezen om te ontdekken hoe het allemaal zit. Michiel Stroink laat je namelijk nadenken over de vraag ‘Wat is de waarheid?’ Die blijkt namelijk niet zo zwart/wit te beantwoorden te zijn als je in eerste instantie zou denken.

Stroink heeft een boeiende schrijfstijl. Je leest het verhaal vanuit Benjamin en moet via hem ontdekken wat er nu precies aan de hand is. Door middel van enkele flashbacks kom je daar uiteindelijk achter. Of toch niet helemaal? Als lezer denk je telkens te weten hoe het zit, maar blijkt later vaak dat niet alles helemaal hoeft te kloppen. Interessant hoe dat gedaan is.

Het zorgt ervoor dat ‘Of ik gek ben’ een verrassende en onverwachte ontknoping heeft. Tenminste, ik had het niet zien aankomen. Het boek maakt me in ieder geval ook nieuwsgierig naar de verfilming ervan; het regiedebuut van Frank Lammers.

Auteur: Michiel Stroink
Titel: Of ik gek ben
Genre: Roman
Aantal pagina's: 240
Uitgeverij: Meulenhoff
ISBN: 9789029091275