Overslaan en naar de inhoud gaan

Mirjam Mieserius – De citroen op de taart

Kookboekenschrijfster Maria wordt door haar uitgever Lucy naar Zuid-Frankrijk gestuurd om inspiratie op te doen voor haar tweede kookboek. En inspiratie heeft ze nodig: nadat haar verloofde Paul haar na het succes van haar eerste boek achterliet met een gebroken hart – waardoor ook haar nieuwe idee Kookboek voor newlyweds de prullenbak in kon – is Maria zichzelf niet meer en komt ze alleen haar bed nog uit voor de maaltijdbezorger.

Eenmaal aangekomen in het huisje in Frankrijk blijkt dat Maria meer uit haar reis zal halen dan alleen nieuwe recepten. Ze ontmoet schatzoeker Thom en er is een mysterieuze chef-kok van het plaatselijke restaurant die heerlijke taartjes bij haar deur achterlaat. Ineens heeft Maria meer om zich zorgen over te maken dan citroentaart… Vindt ze naast het perfecte recept ook de liefde?

Met plezier heb ik ‘De citroen op de taart’ gelezen. Het is een fijne, korte roman van Mirjam Mieserius die je het liefste in één ruk uit wil lezen. Hoofdpersonage Maria is een leuk personage die wat positiviteit kan gebruiken na haar verbroken verloving. Dat hoopt ze te vinden in Frankrijk. Je kunt merken dat de auteur fan is van het Franse land. De beschrijvingen van de omgeving, van de mensen en van de gerechten zijn zo beeldend dat je het gevoel hebt dat je zelf ook in Frankrijk bent. Heerlijk als een auteur dat voor elkaar krijgt.

Het verhaal van ‘De citroen op de taart’ is niet geheel verrassend. Je hebt al snel door dat er iets met Thom aan de hand is en je hebt ook snel een vermoeden wie de mysterieuze chef-kok is. In mijn geval kwamen beide verwachtingen uit. Dat is verder helemaal niet erg. De personages hadden van mij wat verder uitgewerkt mogen worden, maar daar was in het korte verhaal geen ruimte voor. Ik heb in ieder geval heerlijk genoten van dit verhaal van Mieserius. Ik begreep dat er een vervolg op komt. Daar ben ik benieuwd naar. Hopelijk is dat langer dan dit eerste boek. Ik wil nog wel even verder in de wereld van Maria en haar vrienden.

Auteur: Mirjam Mieserius
Titel: De citroen op de taart
Genre: Roman
Aantal pagina's: 73
Uitgeverij: Luitingh-Sijthoff
ISBN: 9789021030395