Overslaan en naar de inhoud gaan

Nancy Richler – De oorlogsbruid

Net na de Tweede Wereldoorlog komt er een jonge en mysterieuze vrouw in Montreal aan. Ze gaat trouwen met Sol Kramer. Maar als Sol haar ziet, wil hij niet meer met haar trouwen. Hij wijst haar af. Zijn broer Nathan krijgt medelijden met haar en trouwt deze Lily Azerov.

Al gauw blijkt dat Lily niet is wie ze zegt dat ze is. Na de geboorte van hun dochtertje Ruth verdwijnt ze spoorloos. Het enige wat ze achterlaat, zijn een dagboek en een grote ongeslepen diamant. Nathan blijft met veel vragen achter. Wie is Lily? Wat is er gebeurd met de echte Lily Azerov? Waarom is ze weggegaan bij haar man en kind? En waar is ze naartoe gegaan? Als Ruth ouder is, besluit ze op zoek te gaan naar de antwoorden op deze vragen.

Nancy Richler heeft met ‘De oorlogsbruid’ een prachtige roman op de markt gebracht. Afwisselend in verschillende tijden lees je over Lily, Nathan en Ruth. Het boek begint uiteraard met de ontmoeting en de bruiloft van Lily en Nathan. Vrij snel daarna is Ruth een jong meisje, waarvan de moeder plotsklaps is verdwenen. Dan lees je hoe Sol en zijn vrouw elkaar ontmoet hebben. En zo wisselt de tijd waarin het verhaal zich afspeelt heel regelmatig. Doordat de auteur dit per hoofdstuk laat gebeuren, is het allemaal wel goed te volgen.

De zoektocht van Ruth naar haar moeder is op een mooie en realistische manier beschreven. Richler zorgt ervoor dat je ontzettend meeleeft met deze vrouw die zo ontzettend graag meer te weten wil komen over haar moeder. Dat begint al op jonge leeftijd als haar moeder haar soms een pakketje stuurt. Dit bewaart ze in een plakboek over haar moeder. En op latere leeftijd neemt ze grotere stappen om meer te weten te komen. Ze wil antwoorden op haar vele vragen. Dat wil je als lezer ook.

‘De oorlogsbruid’ laat je zien hoe een familie geraakt wordt door de verschrikkingen van de Holocaust en hoe dat op latere leeftijd door blijft gaan.

Auteur: Nancy Richler
Titel: De oorlogsbruid
Genre: Roman
Aantal pagina’s: 384
Uitgeverij: A.W. Bruna
ISBN: 9789044966336