Overslaan en naar de inhoud gaan

Nicolien Mizee – De wereld van Wollebrandt

Op een gure januaridag komen vier Nederlandse jongeren aan op Mortimer Mansion, een kostschool voor bijzonder onderwijs in Cornwall waar de Leer van de Sterren van Morgen centraal staat. In dit typisch Britse kasteel met zijn wonderlijke esoterische staf en zijn ruige omgeving belanden ze in de brugklas. In ‘De wereld van Wollebrandt’ staat de verlegen Wollebrandt van Willigenburg centraal, die vooral dol is op het zoeken naar fossielen.

Wollebrandt verschilt enorm van zijn tweelingzus Wendelmoed, die op de kostschool liever Louise genoemd werd. Zij bleef veel liever op hun oude school, terwijl Wollebrandt een nieuwe start wil maken. Hij gaat minder over fossielen praten en meer naar anderen luisteren, zodat hij hier niet gepest zal worden. Maar of dat allemaal volgens plan verloopt…

‘De wereld van Wollebrandt’ valt onder de Sterren van Morgen-serie, waarbij vier auteurs elk een jeugdboek hebben geschreven dat zich op dezelfde kostschool afspeelt. Elk boek stelt een of meerdere jongerenproblemen centraal. In dit deel gaat het over pesten en homoseksualiteit.

Nicolien Mizee heeft zich goed ingeleefd in haar karakters, met name in hoofdpersonage Wollebrandt. Je merkt dat hij echt een nieuwe start wil maken en er het beste van wil maken. Hij wil erbij horen en niet meer degene zijn die gepest wordt. Vanaf de eerste hoofdstukken leef je met hem mee en gun je hem het allerbeste. Ook heeft de auteur de doelgroep van het boek (12+) goed voor ogen gehad. Het verhaal is prima te volgen. De hoofdstukken zijn niet te lang, het taalgebruik is duidelijk en de personages hebben herkenbare problemen, zoals het maken van proefwerken, het uitproberen van zaken en verliefdheden.

Ook voor volwassenen is ‘De wereld van Wollebrandt’ een interessant boek om te lezen. Doordat het boek relatief dun is, heb je het wel zo uit. Je leert Wollebrandt redelijk goed kennen, maar je zou ook nog wel meer over hem te weten willen komen. Wellicht volgt er nog eens een boek waarin we Wollebrandt in zijn tweede schooljaar op Mortimer Mansion volgen.

Auteur: Nicolien Mizee
Titel: De wereld van Wollebrandt
Serie: Sterren van Morgen
Genre: Jeugdboek
Aantal pagina's: 112
Uitgeverij: Brandt
ISBN: 9789492037428