Overslaan en naar de inhoud gaan

Noortje Brink – Dun ijs

Saskia vertrekt met haar man, dochtertje en moeder Thea naar Oostenrijk voor een wintersportvakantie. Daarmee hoopt Saskia haar moeder een hart onder de riem te steken. Thea verloor een jaar geleden haar man na een aanrijding en leeft sindsdien teruggetrokken. Dat haar moeder rouwt, begrijpt Saskia, maar ze heeft het gevoel dat er meer aan de hand is…

Onderweg naar Oostenrijk komen ze een aantal keer dezelfde andere Nederlandse auto tegen. Omdat ze een populaire route volgen denkt Saskia er niets van, tot haar opvalt dat Thea paniekerig probeert te zien wie er achter het stuur zit. Wanneer Saskia haar moeder uiteindelijk confronteert met haar gedrag blijkt dat er iets speelt met gevolgen voor het hele gezin.

De snelheid waarmee Noortje Brink thrillers publiceert, is bewonderenswaardig te noemen. ‘Dun ijs’ is namelijk al de vierde thriller die dit jaar verschijnt. Het zijn weliswaar geen dikke pillen, maar doe het deze auteur maar eens na om vier verschillende verhalen in één jaar uit te brengen.

Het verhaal van ‘Dun ijs’ wordt voornamelijk vanuit Saskia verteld, waarbij je tussendoor een schuingedrukt fragment leest vanuit een ander personage. Het blijft in het begin gissen vanuit wie dit is geschreven. De auteur wil je op een bepaald spoor zetten, maar als je vaker een thriller van Brink hebt gelezen weet je dat niets is wat het in eerste instantie lijkt. Toch krijgt ze het weer voor elkaar om daar voor een verrassingseffect te zorgen.

De ontknoping is spannend maar niet helemaal verrassend. Toch weet de auteur er dan voor te zorgen dat je leestempo even omhoog gaat, omdat je benieuwd bent hoe het precies zal aflopen. Brink heeft weer een fijne thriller afgeleverd. Ik ben heel benieuwd waar de volgende over zal gaan.

Auteur: Noortje Brink
Titel: Dun ijs
Genre: Thriller
Aantal pagina's: 118
Uitgeverij: Ambo|Anthos
ISBN: 9789047205821