Overslaan en naar de inhoud gaan

Noortje Brink – Zwart land

Julie komt op internet haar oude vriendin van de middelbare school weer tegen: Carmen. Wanneer Julie vertelt dat haar huisgenoot binnenkort haar Zweedse vriend te logeren krijgt en dat zij daar tegenop ziet, nodigt Carmen haar spontaan uit naar Brabant te komen. Ze gaat daar in het huis van haar oom en tante aan haar toneelstuk schrijven. In een opwelling zegt Julie ja.

Eenmaal op het platteland is het wel erg stil. Carmen laat duidelijk merken dat ze vindt dat Julie haar leven een andere invulling zou moeten geven en de buren? Tja, die zijn op z’n zachtst gezegd niet in voor een praatje… Valt er iets te verbergen? Is de rustige omgeving wel zo vredig als die lijkt?

Noortje Brink weet elk jaar een aantal korte thrillerverhalen te schrijven. Knap hoe ze dat doet en hoe ze in elk verhaal een ander type misdaad centraal weet te zetten. Dat geldt ook voor haar nieuwste boek ‘Zwart land’, waarin de misdaad in Noord-Brabant de hoofdlijn is.

Kenmerkend aan de boeken van Brink is dat je door het verhaal heen schuingedrukte hoofdstukken leest vanuit een (voor de lezer dan) onbekend personage. Tijdens het lezen ga je als het ware op ontdekkingstocht om erachter te komen wie het is en welke rol dit personage binnen het verhaal heeft. De auteur probeert je hiermee natuurlijk op het verkeerde been te zetten. De ene keer lukt dat beter dan de andere keer.

Ondertussen lees je het verhaal van Julie en haar oude schoolvriendin Carmen. Julie staat vooral centraal, dus je leert haar het beste kennen (voor zover dat mogelijk is binnen een novelle). Wat extra interessant is aan ‘Zwart land’ is dat Carmen Julie bepaalde inzichten probeert te geven over haar leven en haar denkbeelden en dat dat je ergens ook wel even over jezelf laat nadenken.. Het komt niet eens heel vervelend over, maar het geeft wat stof tot nadenken. Mooi gedaan door de auteur.

In eerste instantie kabbelt het verhaal rustig voort en gebeurt er niet veel bijzonders… totdat de auteur ineens de spanning in het verhaal gooit en alles in een soort stroomversnelling gaat. En bam, dan is daar de epiloog die je alle antwoorden geeft en voor een prima afsluiting zorgt. Al met al heeft Brink met ‘Zwart land’ wederom een fijne thriller geschreven.

Auteur: Noortje Brink
Titel: Zwart land
Genre: Thriller
Aantal pagina's: 154
Uitgeverij: Loft Books
ISBN: 9789047207283