Overslaan en naar de inhoud gaan

Nora Roberts – Erfenis

Adrian Rizzo was zeven toen ze haar vader voor het eerst zag. Dat was ook de dag waarop hij haar bijna vermoordde - voordat haar moeder, Lina, tussenbeide kwam. Daarna vlucht Lina met haar dochter naar haar ouders in Maryland, waar Adrian een heerlijk leven heeft, met vriendinnen, een beste vriend en haar grootouders. Lina maakt een zeer succesvol bedrijf van haar eigen fitnessmerk.

Op de middelbare school begint Adrian met haar eigen yoga- en trainingsvideo’s, waarna ze in de succesvolle voetsporen van haar moeder treedt. Als ze naar New York verhuist krijgt ze haar eerste dreigbrief. Lina vertelt haar dat ze ook zelf van dergelijke brieven heeft gekregen en dat Adrian zich geen zorgen hoeft te maken. Maar de brieven komen regelmatig binnen, waar Adrian zich ook bevindt. En na haar terugkeer in Maryland worden de brieven steeds dreigender van toon. Hier, omringd door vrienden en hun families, heeft Adrian het gevoel dat ze veel meer te verliezen heeft dan slechts haar eigen leven...

Meteen nadat je het eerste hoofdstuk van ‘Erfenis’ hebt gelezen, word je als lezer meegenomen in het verhaal van Adrian en haar moeder Lina. Je leest het verhaal vanuit Adrian, maar gaandeweg leer je haar moeder ook steeds beter kennen. Nora Roberts neemt de tijd om de voorgeschiedenis van deze personages te benoemen. Deze informatie blijkt later nuttig te zijn om bepaalde beslissingen en gedachten goed te begrijpen.

Het verhaal begint echt goed te lopen als Adrian op de middelbare school zit en haar eigen video’s gaat maken. Het lijkt het hoofdpersonage allemaal wel heel gemakkelijk af te gaan, maar schijn bedriegt. Als de auteur de eerste dreigbrief introduceert, weet je dat er meer zal gaan gebeuren dan op het eerste oog lijkt. Dat brengt ook meteen de spanning in het verhaal. Is dit eenmalig? Wie zit hierachter? Waarom gebeurt dit? Hoe meer dreigbrieven er komen, hoe benieuwder je bent wat Adrian nog te wachten staat. De fragmenten tussendoor vanuit de afzender verhogen de spanning. Wie is deze persoon? Wat is hij/zij precies aan het doen?

Naast het spannende deel uit ‘Erfenis’ spelen vriendschap, familie en liefde ook een grote rol binnen het verhaal. De grootouders van Adrian hebben een belangrijke rol in Adrians leven. Wat zijn dit twee lieve en warme personen. Je ziet jezelf gewoon ook even in het Italiaanse restaurant zitten om lekker te eten en te genieten van de fijne sfeer die daar hangt. Ook de vrienden van Adrian zijn stuk voor stuk fijne personages. Hoe verder je bent in het boek, hoe meer de omgeving en al de personages tot leven voor je komen. Heel fijn gedaan.

Richting de ontknoping komt één en ander in een soort stroomversnelling. Sommige zaken lijken ineens wel heel gemakkelijk te gaan en je begint steeds meer vermoedens te krijgen wie de afzender is, maar Roberts heeft zeker nog een aantal spannende wendingen in petto voor haar lezers. Niet alles blijkt even verrassend te zijn. Er volgt echter wel een spannende en passende ontknoping, zeker als je de laatste paar pagina’s van het boek hebt uitgelezen. Al met al heeft de auteur met ‘Erfenis’ een spannende en romantische roman geschreven.

Auteur: Nora Roberts
Titel: Erfenis
Genre: Roman
Aantal pagina's: 544
Uitgeverij: Boekerij
ISBN: 9789022592373