Overslaan en naar de inhoud gaan

Pam Jenoff – Het weeskind

Als de 16-jarige Noa zwanger blijkt te zijn van een nazi-soldaat wordt ze gedwongen haar kind af te staan. Ze moet haar ouderlijk huis verlaten en komt terecht in een kamer boven een klein station. Om te kunnen overleven, wordt ze schoonmaakster op het station.

Op een dag ontdekt ze een goederenwagen met tientallen Joodse baby's die op weg zijn naar een concentratiekamp. Noa denkt aan het kind dat van haar is afgenomen en in een opwelling die haar verdere leven zal bepalen, pakt ze een van de baby's op en vlucht ze. Ze vindt onderdak bij een Duits circus, maar om daar niet op te vallen moet ze zich bekwamen in trapezewerk. Blijft ze hier veilig of niet?

Het verhaal begint met een korte proloog die meteen een aantal vragen oproept. Wie is de ik-persoon? Wat heeft deze persoon meegemaakt? En welke gevolgen heeft dat? Naarmate je verder leest in ‘Het weeskind’, wordt een en ander steeds duidelijker voor je en krijg je uiteindelijk antwoord op al je vragen.

Pam Jenoff vertelt het verhaal vanuit verschillende personages. Noa en Astrid komen allebei aan het woord. Je leest hun gevoelens en gedachten, waardoor je ze beter leert kennen. Dit zorgt er ook voor dat je hun keuzes beter gaat begrijpen. Altijd prettig als een auteur je de tijd geeft om belangrijke personages goed te leren kennen. Dat maakt een boek veel fijner om te lezen.

Ondanks dat het onderwerp uit ‘Het weeskind’ zwaar is, is het geen zwaar boek geworden. Jenoff heeft het prachtig geschreven en maakt indruk met deze roman. Je zult dit boek niet gemakkelijk wegleggen, omdat het van de eerste tot de laatste bladzijde boeit. De Tweede Wereldoorlog is een gruwelijke tijd en daar moet altijd over verteld worden, zowel in de vorm van fictie als non-fictie.

Auteur: Pam Jenoff
Titel: Het weeskind
Genre: Roman
Aantal pagina's: 380
Uitgeverij: Karakter
ISBN: 9789045218038