Overslaan en naar de inhoud gaan

Pat van Beirs – Zigeunergebroed

Romanie van Pottenberghe is 17 jaar oud en ze is een meisje uit de gegoede burgerij van Gent. Ze voelt zich niet altijd de nette dame die ze hoort te zijn. Ze heeft een vurig karakter en bevat voor de helft zigeunerbloed. Haar moeder was een zigeunerin die als straf onder de guillotine stierf.

De vader van Romanie heeft goede banden met de Hollandse koning Willem I. Mede daardoor is hij een succesvolle ondernemer. Maar België wil deze koning liever kwijt dan rijk zijn. Dan verdwijnt Romanies vader plotseling. Romanie raakt betrokken bij allerlei complotten en samenzweringen die aanleiding geven tot de Belgische Omwenteling van 1830. Hoe loopt dit voor haar af?

Je leest het verhaal van ‘Zigeunergebroed’ vanuit de gedachten en gevoelens van Romanie. Zij vertelt haar verhaal aan ons. In korte, opeenvolgende hoofdstukken maken we kennis met haar en haar familie. Pat van Beirs gebruikt voor de hoofdstukken geen nummers, maar een soort kleine samenvatting. Interessante keuze.

Doordat je in het begin van het boek veel informatie te verwerken krijgt, duurt het even voor je goed in het verhaal zit. Je leest onder meer over Romanies moeder, haar vroege jeugd, haar stiefmoeder en haar succesvolle vader. Dat zorgt ervoor dat het verhaal zo compleet mogelijk aan je verteld wordt, maar tegelijkertijd duurt het even voor je het allemaal opgeslagen hebt en het verhaal echt lekker gaat lopen.

Het interessante aan ‘Zigeunergebroed’ zijn de historische elementen. Het verhaal speelt zich tussen 1815 en 1830 af en Van Beirs laat je op een boeiende wijze kennismaken met de wereld van toen. Hoe verder je in het boek bent, hoe spannender het allemaal wordt. Het levert je als lezer uiteindelijk een aantal boeiende leesuurtjes op.

Auteur: Pat van Beirs
Titel: Zigeunergebroed
Genre: Young Adult
Aantal pagina's: 304
Uitgeverij: Moon
ISBN: 9789048829361