Overslaan en naar de inhoud gaan

Paul van der Lugt – De laatste dag

Op die zesde mei, op de parkeerplaats van het Mediapark in Hilversum, trok een toen nog onbekende jongeman zijn pistool en vuurde zes schoten af op Pim Fortuyn. Die middag was Fortuyn te gast geweest in het radioprogramma van Ruud de Wild. De toen nog twintigjarige Filemon Wesselink had nog een interview afgenomen met de politicus vlak voordat hij het gebouw verliet.

Paul van der Lugt, Ruud de Wild en zijn producer Merel van Dijk waren erbij toen er plotseling schoten klonken en Fortuyn in elkaar zakte. Claudia de Breij en Herman van der Zandt zagen hem op het parkeerterrein liggen. Hans Smolders, de chauffeur van Fortuyn, bedacht zich geen moment en rende achter de schutter aan.

Waarschijnlijk weet jij nog wel waar je was op de dag dat Pim Fortuyn werd vermoord. Ik had mijn eerste werkdag van mijn vakantiebaantje bij de Efteling en ik was op dat moment de toiletten aan het poetsen toen een collega binnenkwam en vertelde dat Fortuyn was vermoord. Bizar! Dat vergeet je gewoon nooit meer (net zoals een aantal andere ingrijpende gebeurtenissen). Inmiddels werk ik niet meer bij de Efteling, maar toch moet ik ieder jaar op 6 mei weer even aan die eerste werkdag in dat attractiepark denken.

Deze schokkende gebeurtenis heeft zijn sporen achtergelaten in Nederland. Het is iets dat we nooit zullen vergeten en waarvan we hopen dat zoiets nooit meer zal gebeuren. Paul van der Lugt was in 2002 zendercoördinator van 3FM. In het boek ‘De laatste dag’ laat hij op indringende wijze de laatste uren van Pim Fortuyn voorbij komen en hoe verschillende betrokkenen dit beleefd hebben. Stapje voor stapje wordt toegewerkt naar het moment dat Fortuyn wordt doodgeschoten, waar Van der Lugt, Ruud de Wild en Merel van Dijk bij waren.

Het verhaal leest vlot en lijkt haast een film, terwijl je weet dat dit echt heeft plaatsgevonden. Er wordt continu gewisseld van persoon om te laten zien hoe iedereen het meegemaakt heeft die mee wilde werken aan dit boek. Aan het einde staat een lijst van de betrokkenen, zodat je op een rijtje hebt wie wie precies is. Ik ben daar tijdens het lezen af en toe al naartoe gebladerd, omdat ik wilde weten wie iemand was.

‘De laatste dag’ is een bijzonder boek dat nog wel even in je gedachten blijft zitten nadat je het hebt uitgelezen. Hoe zou je zelf handelen als je zoiets meemaakt? Sommige personen lijken zichzelf kwalijk te nemen hoe ze gehandeld hebben, maar je doet op zo’n moment wat je denkt dat goed is volgens mij. Heftig, intrigerend en bijzonder zijn de woorden die ik aan dit boek zou geven. Wat blijft het bizar dat dit heeft kunnen gebeuren…

Auteur: Paul van der Lugt
Titel: De laatste dag
Genre: Non-fictie
Aantal pagina's: 192
Uitgeverij: Alfabet Uitgevers
ISBN: 9789021341682