Overslaan en naar de inhoud gaan

Penelope Fitzgerald – De blauwe bloem

Het is 1794 als Fritz von Hardenberg hopeloos verliefd wordt op de 12-jarige Sohie. Fritz is zoon in een verarmde Duitse adellijke familie. Hij is een gepassioneerde student en een dichter.

Zonder toestemming aan zijn ouders te vragen, vraagt hij Sophie ten huwelijk. Dit levert verschillende reacties op onder zijn familieleden en vrienden. Ze zijn geamuseerd maar tegelijkertijd ook verontrust. Hoe komt het dat Fritz niet inziet dat Sophie niet zijn gelijke is?

Als je ‘De blauwe bloem’ voor het eerst in handen hebt, valt meteen de prachtige kaft op. Dit boek zal je niet snel ontgaan als je het in de bibliotheek of de boekhandel ziet. En als je dan leest dat dit hét beste werk van Penelope Fitzgerald is, word je nog nieuwsgieriger. Zeker als je nog niet eerder iets van deze auteur gelezen hebt.

En wat is ‘De blauwe bloem’ een prachtig verhaal. In het begin van het boek is het even wennen. Je moet als lezer nog ontdekken wie wie nu precies is in het verhaal en welke rol hij of zij speelt. Maar zodra je daar achter bent, lees je vlot verder.

De auteur gebruikt korte hoofdstukken en heeft een zeer levendige en beeldige vertelwijze. De 18e eeuw komt echt tot leven voor je. Zonder teveel details te gebruiken vertelt Fitzgerald het verhaal. Het is echt genieten. Gebeurtenissen die wij nu niet meer kennen, zoals een jaarlijkse wasdag of het reizen met een koets, maak je nu als het ware mee. Prachtig!

Fitzgerald heeft ‘De blauwe bloem’ gebaseerd op het leven van Friedrich von Hardenberg (1772-1801), beter bekend als de beroemde dichter Novalis. Voor deze roman bestudeerde de auteur al zijn nagelaten brieven en dagboeken.

Auteur: Penelope Fitzgerald
Titel: De blauwe bloem
Genre: Roman
Aantal pagina's: 304
Uitgeverij: Karmijn
ISBN: 9789492168054