Overslaan en naar de inhoud gaan

Peter van Beek – Drift

Aan boord van de veerboot naar Texel word het bevroren lichaam van een oudere man in een vrachtwagen gevonden. Rechercheur Lone Telander wordt opgeroepen om deze zaak op zich te nemen. Al snel beseft ze dat dit geen opzichzelfstaande moord is. Ze roept de hulp in van haar collega’s op het vasteland.

Lone blijkt gelijk te hebben. De dood van deze man is het begin van een reeks verschrikkelijke moorden. Wie is deze moordenaar? En wat is zijn of haar motief? Lone en haar collega’s tasten volledig in het duister. Maar dan komt de moordenaar ineens wel heel dichtbij…

Het verhaal in ‘Drift’ speelt zich binnen een aantal dagen af. Elke dag bestaat uit hoofdstukken die niet genummerd maar getiteld zijn. De titels geven een soort korte samenvatting van het hoofdstuk. In sommige gevallen hadden de titels wel wat bondiger gemogen.

Peter van Beek begint zijn boek spannend met een verdacht overlijden op de veerboot naar Texel. Deze situatie roept meteen een heleboel vragen op bij de lezer. Wie is de overledene? Wie is zijn moordenaar? Waar is hij vermoord? En waarom? Genoeg materiaal om tot een spannend boek te komen.

Helaas komt het verhaal niet helemaal goed uit de verf. Van Beek is soms iets te gedetailleerd in zijn beschrijvingen, waardoor de vaart uit het boek gehaald werd. En sommige zaken kloppen qua tijd en afstand niet. Hoe kan iemand die om 15:00 uur een sms krijgt met een nieuwstip vlak voor 16:00 uur op de locatie zijn, terwijl de reisafstand zo’n 1,5 uur is? En zo zitten er jammer genoeg meer van dit soort slordigheden in.

Je leert de verschillende personages best goed kennen, alhoewel ik graag nog meer te weten was gekomen over Lone Telander. Op de kaft staat “een Lone Telander-thriller”, wat de indruk geeft dat er meer boeken over dit personage zullen verschijnen. Tot nu toe is ‘Moordeiland’ het tweede boek over Lone. Dus waarschijnlijk komen we meer over haar te weten in dit en eventuele andere boeken.

Auteur: Peter van Beek
Titel: Drift
Genre: Thriller
Aantal pagina's: 300
Uitgeverij: De Crime Compagnie
ISBN: 9789461090775