Overslaan en naar de inhoud gaan

Phoebe Locke – Schaduwman

Dertig jaar geleden trokken vier meisjes een donker bos in, op zoek naar de schaduw die ze ‘De Lange Man' noemden. Tien jaar later verdween een jonge moeder, haar man en pasgeboren dochter achterlatend. Nu wordt diezelfde dochter verdacht van moord. Wat hebben deze drie gebeurtenissen met elkaar gemeen?

Na een korte introductie begint Phoebe Locke haar boek met een schuingedrukt fragment, dat meteen een aantal vragen bij de lezer oproept. Wie zijn de personages uit dit deel? Wat hebben zij met de rest van het verhaal te maken? En wie is De Lange Man?

‘Schaduwman’ wordt afwisselend in het heden en het verleden verteld met tussendoor nog meer schuingedrukte fragmenten. Al die tijdswisselingen heb je nodig om het verhaal te kunnen begrijpen. Het zorgt er in eerste instantie echter voor dat je als lezer vooral zoekende bent. Wie is wie? Wat hebben ze met elkaar te maken? Welke rol spelen ze precies binnen het verhaal? Daardoor leest het verhaal in het begin niet zo prettig. Voor je gevoel ben je teveel bezig met informatie onthouden en met ontdekken hoe het een en ander nu in elkaar steekt. Uiteindelijk lukt het steeds beter om alles te kunnen volgen, maar daarvoor moet je wel even doorzetten.

Locke heeft boven elk hoofdstuk wel het jaartal gezet waarin het desbetreffende hoofdstuk zich afspeelt. Dat helpt wel mee om het beter te kunnen volgen. Daarnaast zorgt ze voor de nodige spanning, met name doordat je wil weten wat de verschillende gebeurtenissen nu met elkaar te maken hebben. Al met al is ‘Schaduwman’ een aardige thriller om te lezen.

Auteur: Phoebe Locke
Titel: Schaduwman
Genre: Thriller
Aantal pagina's: 320
Uitgeverij: HarperCollins
ISBN: 9789402730807