Overslaan en naar de inhoud gaan

Rinie Maas – Het Stadskantoor

Het oude raadhuis wordt in de jaren negentig van het tweede millennium ingeruild voor een grootschalig kantoor. De diensten, verspreid over de stad, verdwijnen en worden bijeengevoegd. Dit heeft consequenties.

De auteur heeft zich verdiept in de 'hedendaagse' geschiedenis en cultuur van het Stadskantoor. Het uiterlijk is in veel gevallen nietszeggend, zonder betekenis. Boeiender is de vraag wat er zich binnen afspeelt als door samenvoeging en dubbelfuncties de eerste reorganisatie zich aandient. In deze periode van neergang passeren de diverse typen ambtenaren de revue.

De Bredase schrijver Rinie Maas bracht enkele jaren voor zijn pensionering door op het Stadskantoor in Breda. Zijn observaties uit die jaren zijn ter inspiratie geweest voor de roman ‘Het Stadskantoor’. Als je bekend bent met die in Breda, zal je er vast dingen uit herkennen. De auteur is ook bij andere stadskantoren geweest en hij heeft er uiteindelijk deze roman van gemaakt. Het is uiteindelijk een combinatie van fictie en non-fictie geworden.

Het verhaal is opgedeeld in drie delen en het leest heel prettig. De hoofdstukken zijn niet heel lang en tussendoor vind je af en toe een afbeelding. Ook de opmaak van het boek bevordert het lezen. ‘Het Stadskantoor’ neemt je mee in de ambtelijke wereld, die voor veel mensen toch enigszins onbekend is. Je komt allemaal wel op het gemeentehuis om zaken te regelen, zoals het aanvragen van een identiteitsbewijs, maar hoe het er achter de schermen aan toe gaat is een heel ander verhaal. Leuk om te lezen hoe Maas zijn observaties en ervaringen in deze roman heeft verwerkt. Dat maakt van ‘Het Stadskantoor’ een boeiend boek om te lezen, niet alleen voor mensen uit Breda maar voor iedereen.

Auteur: Rinie Maas
Titel: Het Stadskantoor
Genre: Roman
Aantal pagina's: 211
Uitgeverij: Trichis Publishing B.V.
ISBN: 9789492881199