Overslaan en naar de inhoud gaan

Rita Vrancken – Buiten blijft het zondag

Op de laatste zondag van april wordt Johanna Jordens verlamd door een auto-immuunziekte. Binnen 48 uur kan ze niet meer bewegen, zelfstandig ademen, praten of slikken… Ze zit als het ware gevangen in haar eigen lichaam. Wanneer haar tienerzoon voor het eerst aan haar ziekbed verschijnt, leest ze de verbijstering in zijn ogen. Het enige dat ze nog over heeft, is haar wilskracht.

Na een maandenlange revalidatie functioneert Johanna min of meer weer. Tegen het doktersadvies in besluit ze naar huis te gaan, gedreven door de illusie dat de moederrol daar als vanouds op haar wachten. Maar haar zoon heeft intussen de stap naar volwassenheid gezet, waardoor de rollen omgekeerd lijken. Tot het noodlot opnieuw toeslaat…

‘Buiten blijft het zondag’ vertelt in romanvorm het verhaal van Rita Vrancken. In april 2013 kreeg ze het syndroom van Guillain-Barré en raakte ze binnen 48 uur volledig verlamd. Zoals ze zelf op de achterkant van haar boek vermeld: ‘Tegen de tijd dat ik moeizaam met twee duimen kon typen, barstte mijn hoofd haast van de opgespaarde verhalen en schreef ik ‘Buiten blijft het zondag’.’

Vrancken heeft een verhaal geschreven dat erg veel indruk maakt. Als je eenmaal aan dit boek begonnen bent, kun je het haast niet wegleggen. De pijn, de moed, de wilskracht komen in elk hoofdstuk duidelijk naar voren, gepaard met alle emoties die daarbij komen kijken. Het verhaal raakt je en je hoopt dat Johanna er bovenop komt, voor zover dat mogelijk is natuurlijk.

‘Buiten blijft het zondag’ laat de gevolgen van een desastreuze ziekte zien en tegelijkertijd hoe sterk (moeder)liefde is. Het geeft je een andere kijk op het leven en laat je zelfs nadenken over je eigen leven. Indrukwekkend!

Auteur: Rita Vrancken
Titel: Buiten blijft het zondag
Genre: Roman
Aantal pagina's: 227
Uitgeverij: Vrijdag
ISBN: 9789460015328