Overslaan en naar de inhoud gaan

Roald Dahl – De GVR

Stel je eens voor: je ligt in bed als er midden in de nacht een reis in de straat staat. Hij is vier keer zo groot als de grootste mens en hij maakt lange stappen die vergelijkbaar zijn met een tennisbaan. De reus blaast dromen in de slaapkamers van kinderen. Dan ziet hij jou en neemt je mee.

Dit overkomt Sofie, die denkt dat de reus haast heeft omdat hij haar wil opeten. Maar niets is minder waar. Sofie leert de GVR kennen, de Grote Vriendelijke Reus. Hij eet snoskommers, praat eigenaardig en gebruikt de meest vreemde woorden. Als Sofie hoort hoe de andere reuzen zijn, vindt ze dat ze in actie moeten komen zodat alle kinderen veilig in hun bed kunnen blijven liggen.

Wie kent ‘De GVR’ van Roald Dahl niet? Vroeger heb ik dit boek heel vaak gelezen dat ik het verhaal bijna uit mijn hoofd kende. Dan mag dit boek natuurlijk niet in mijn boekenkast ontbreken. Inmiddels bestaan er verschillende soorten varianten, maar ik ben voor de luxe editie gegaan. Dat is degene die ik als klein meisje met regelmaat heb gelezen.

Dahl is een geweldige schrijver. Hij heeft veel fantasie en laat verhalen helemaal tot leven komen. Dat kunnen meerdere auteurs, maar Dahl is daarin toch echt de beste. Sofie, de GVR en de gemene reuzen zie je zo voor je tijdens het lezen. Dat maakt het verhaal mooi, leuk en spannend tegelijkertijd.

‘De GVR’ is een tijdloos verhaal. Het kan ook in deze tijd nog prima (voor)gelezen worden. Dahl heeft een prachtig oeuvre aan boeken achtergelaten, waar jong en oud nog lang plezier van zullen hebben.

Auteur: Roald Dahl
Titel: De GVR
Genre: Kinderboek
Aantal pagina's: 208
Uitgeverij: De Fontein
ISBN: 9789026198120