Overslaan en naar de inhoud gaan

Ron Hartman – De dame eindspel

Zwaargewond weet Erik zijn vriend Albert te bereiken, die hem onder zijn hoede neemt. Als hij weer enigszins is opgelapt, gaat hij naar zijn toevluchtsoord om de laatst overgebleven verantwoordelijke persoon de rekening te presenteren voor wat hem is aangedaan. Op het laatste moment besluit hij echter toch anders.

Terwijl hij een oplossing probeert te vinden voor de patstelling die hij daarmee zelf heeft gecreëerd, onderneemt hij pogingen om eindelijk de dood van zijn gezin de juiste plaats te geven. Tegelijkertijd wordt er nog steeds onverminderd op hem gejaagd door binnenlandse en buitenlandse veiligheidsdiensten; ternauwernood kan hij ontsnappen aan verkeerde keuzes.

Als zijn gijzelaar enkele vrijheden krijgt om haar onmogelijke situatie iets menswaardiger te maken, ontdekt ze dat haar thuisfront in contact wil komen met Erik omdat er een verrassende ontdekking is gedaan. In dat proces komt Erik achter de ware identiteit van zijn gijzelaar en ontbrandt een hevige strijd om het laatst overgeblevene in zijn leven dat hem lief is.

In 2016 verscheen ’Het narrenmat’, het eerste deel uit De Jager variant. Op dat moment was al bekend dat er nog een tweede deel in deze reeks zou verschijnen. We hebben er even op moeten wachten, maar inmiddels is ‘De dame eindspel’ verschenen (en is het eerste deel gedeeltelijk herschreven en opnieuw uitgebracht).

Ron Hartman weet wederom zijn lezers te boeien over de wereld van macht, misdaad en corruptie. Het verhaal kent veel actie en diverse plotwendingen, waardoor je lekker door wil blijven lezen en goed wil opletten om alles te kunnen blijven volgen. Echter, niet alles in ‘De dame eindspel’ komt even geloofwaardig over. Zo had het omslagpunt van de gijzelaar wel wat uitgebreider aan bod mogen komen. Nu komt dat zo snel en onverwachts voor de lezer dat je je afvraagt of het op deze manier wel mogelijk zou zijn.

Dat neemt overigens niet weg dat Hartman wederom een fijne thriller heeft geschreven, die een prima afsluiting van het tweeluik vormt. Je had als lezer alleen hele hoge verwachtingen na het lezen van het eerste deel en die worden niet helemaal waargemaakt. Al met al beleef je met beide boeken een aantal spannende leesuurtjes.

Auteur: Ron Hartman
Titel: De dame eindspel
Serie: De Jager variant
Genre: Thriller
Aantal pagina's: 482
Uitgeverij: RH Publishing
ISBN: 9789081275026
ISBN e-book: 9789081275057