Overslaan en naar de inhoud gaan

Ronald Giphart – De Nederlandse coming of age-literatuur in 100 verhalen

In samenwerking met de Koninklijke Bibliotheek geeft Ronald Giphart ontroerende, spannende, bijzondere, indrukwekkende en vrolijke verhalen bij elkaar gezocht en samengevoegd in de bloemlezing ‘De Nederlandse coming of age-literatuur in 100 verhalen’. De verhalen hebben met elkaar gemeen dat ze over het verschijnsel “de moeilijke jaren” gaan. De auteur heeft gezocht in de Nederlandse literatuur vanaf 1880 tot nu.

Vanaf het moment dat jonge mensen te maken krijgen met het rijpen van hun lichaam en geest gaat dit gepaard met heftige emoties, diverse conflicten met de maatschappij, verschillende liefdes en verlangens. De verhalen uit de bloemlezing laten dit op verschillende manieren zien. De hoofdpersonen uit de verhalen ontdekken hoe de volwassenwereld eruitziet en moeten erachter zien te komen wat hun rol daarin wordt.

Als je ‘De Nederlandse coming of age-literatuur in 100 verhalen’ in je handen hebt, valt de dikte van het boek meteen op. Niet geheel verrassend natuurlijk vanwege de titel. Als je fragmenten van 100 boeken gaat gebruiken, heb je daar wel een aantal pagina’s voor nodig. Deze bloemlezing is daardoor geen boek dat je in een keer uitleest. Je leest per keer een aantal verhalen. Dat hoeft niet per se op volgorde waarin ze in het boek zijn opgenomen. Ik heb dat wel gedaan.

Een verrassend element aan de bloemlezing is de volgorde van de verhalen. Giphart heeft ervoor gekozen om van het heden naar het verleden te werken. Na een voorwoord van de auteur – waarin hij zich meteen afvraagt wie er een voorwoord leest en waarom – begint de bloemlezing met een fragment uit ‘De belofte van Pisa’ (2013) van Mano Bouzamour. Het laatste verhaal dateert uit 1889: ‘De kleine republiek’ van Lodewijk van Deyssel. Mijn verwachting vooraf was dat de verhalen op chronologische volgorde zouden lopen: van verleden naar heden. De auteur heeft mij hiermee op een positieve manier verrast. Als lezer begin je met verhalen die je pas gelezen zou kunnen hebben, waarvan je laatst nog iets gehoord kan hebben of die nog op je “te lezen-stapel” ligt. De kans op herkenning is in ieder geval groot dankzij deze volgorde.

Met plezier heb ik de verhalen uit deze bloemlezing gelezen. Er zaten auteurs bij die ik al kenden en waar ik wel eens iets van gelezen had (zoals Marga Minco en Herman Brusselmans); er zaten fragmenten tussen van boeken die ik gelezen had (zoals ‘Het leven is vurrukkulluk’ en ‘Een vlucht regenwulpen); en ik heb nieuwe auteurs ontdekt waarvan ik meer wil lezen (zoals Philip Huff en Maartje Wortel). Liefhebbers van lezen zullen net als ik genieten van deze bloemlezing.

Auteur: Ronald Giphart
Titel: De Nederlandse coming of age-literatuur in 100 verhalen
Genre: Non-fictie
Aantal pagina's: 1127
Uitgeverij: Prometheus
ISBN: 9789044625844