Overslaan en naar de inhoud gaan

Roué Verveer – Waarom? Daarom!

Cabaretier Roué Verveer maakt zich zorgen over de opvoeding in Nederland. Hoe moet dat nu in Nederland met slappe ouders die geen grens trekken? En met kinderen die de gehele regie overnemen in het huis? Daar zou verandering in moeten komen.

Hij vergelijkt zijn strenge opvoeding in Suriname in de jaren ’80 met de manier waarop hij zijn zonen Randy en Julian opvoedt. Tegelijkertijd laat hij zien war hij om zich heen ziet gebeuren. Niets baseert hij op wetenschappelijke kennis van zaken; hij gebruikt hier en daar een wijze uitspraak van zijn tante Wonnie.

Roué Verveer ken ik als een leuke en grappige cabaretier. Inmiddels ben ik al een paar keer naar zijn shows geweest en dat staat altijd garant voor een avondje lachen. Ik vergeet nooit meer een gesprekje dat ik met hem voerde tijdens een van zijn voorstellingen:
Roué: Waarom wil je gecremeerd worden?
Ik: Waarom niet?
Roué: Jij zou de politiek in moeten gaan!
Bent u voor of tegen? Tegen? Waarom? Ja, waarom niet!

Sindsdien merk ik hoe vaak ik ‘Waarom niet?’ als antwoord geef op vragen.

Maar nu over het boek ‘Waarom? Daarom!’ Zoals Roué in zijn shows verhalen vertelt, zo schrijft hij in dit boek zijn kijk op het opvoeden. Oprecht, serieus en zeker met hier en daar een flinke dosis humor. Hij laat zien wat hij van zijn eigen opvoeding heeft onthouden (en hoe zijn ouders dat heel anders beleefd hebben) en hoe hij zijn eigen kinderen opvoedt. Tussendoor lees je korte anekdotes waarin zijn kinderen een rol hebben. Je ziet dat gewoon helemaal voor je.

Verveer heeft een leuke en grappige schrijfstijl. Er zit enorm veel vaart in het boek, waardoor je het gemakkelijk in een ochtend uitleest. Allerlei aspecten van het opvoeden komen aan bod. Als (aanstaande) ouder is het aan jou of je er iets aan hebt en/of er iets mee doet. De auteur laat in ieder geval regelmatig herkenbare situaties zien, ook als je geen ouder bent. Wie weet helpt het ouders, als ze het nodig hebben.

Roué Verveer laat met ‘Waarom? Daarom!’ zien dat hij ook op papier leuk, grappig en gezellig is. Ik heb heerlijk genoten van dit opvoedboek met een knipoog!

Auteur: Roué Verveer
Titel: Waarom? Daarom!
Genre: Non-fictie
Aantal pagina's: 184
Uitgeverij: Atlas Contact
ISBN: 9789045028866