Overslaan en naar de inhoud gaan

Rowan Coleman – Twintig regels liefde

Verpleegkundige Stella schrijft tijdens haar nachtdiensten brieven. Niet zomaar brieven, maar laatste brieven van patiënten die op sterven liggen. Soms is het een praktische brief – bijvoorbeeld over een geheim geldkistje – en soms een brief met ouderlijk advies – bijvoorbeeld wat belangrijk is in het leven. De patiënten willen aan hun geliefden nog eenmaal hun gedachten, gevoelens en/of hun laatste wens laten weten.

Stelle belooft dat ze de brieven pas zal versturen als de patiënt is overleden. Daar houdt ze zich altijd aan… totdat ze een brief heeft geschreven die alles zou kunnen veranderen. Zowel voor de zender als de ontvanger. Deze brief wil ze eerder posten in de hoop dat er een verzoening en een goede afloop plaats zal vinden…

In ‘Twintig regels liefde’ volgen we meerdere personages. Boven elk hoofdstuk staat vanuit wie je het leest met tussendoor een brief geschreven door Stella. Het duurt eventjes voor je ontdekt wie wie is en wat zijn of haar rol in het verhaal is. Maar dat elk personage op zijn of haar manier een belangrijke rol speelt, is meteen wel duidelijk.

Rowan Coleman heeft een inspirerende en mooie schrijfwijze. De brieven die Stella namens de patiënten schrijft, zijn ontroerend en raken je. De auteur laat je nadenken over de vraag: ”Wat als jij één kans had om een brief achter te laten aan degene van wie je houdt? Wat zou je er dan inzetten?” Een vraag waar je niet meteen het antwoord op kunt geven.

Hoe verder je bent in ‘Twintig regels liefde’, hoe meer je je verbonden voelt met de verschillende personages. Je leert ze beter kennen en ontdekt dat er meer met iedereen aan de hand is dan op het eerste gezicht lijkt. Uiteindelijk word je meegezogen in het verhaal en ben je voor je gevoel zelf aanwezig in het Marie Francis Hospice en Revalidatiecentrum.

Met tranen in mijn ogen heb ik sommige passages uit het boek gelezen. Het is een prachtig, interessant en ontroerend boek. ‘Twintig regels liefde’ was mijn eerste kennismaking met Coleman, maar het zal zeker niet de laatste zijn. Lees dit boek en laat je betoveren door de mooie woorden uit de brieven en alles daaromheen.

Auteur: Rowan Coleman
Titel: Twintig regels liefde
Genre: Roman
Aantal pagina's: 348
Uitgeverij: Boekerij
ISBN: 9789022575994