Overslaan en naar de inhoud gaan

Saroo Brierley – Mijn lange weg naar huis

De vijfjarige Saroo raakt op een klein station in India zijn oudere broer kwijt. Hij klimt in een treinstel om hem te zoeken, maar raakt daarin per ongeluk opgesloten. Helemaal alleen komt hij in Calcutta terecht, de andere kant van India. Hij weet niet waar zijn familie is, hij weet niet goed hoe het dorpje heet waar hij vandaan komt… hij weet alleen dat hij alles en iedereen kwijt is.

Wekenlang zwerft hij door de straten van Calcutta totdat hij wordt opgenomen in een weeshuis. Ook daar lukt het niet om zijn familie op te sporen. Saroo wordt uiteindelijk geadopteerd door een Australisch echtpaar, waar hij gelukkig opgroeit en liefdevol wordt opgevoed.

Saroo is altijd wel ergens aan India blijven denken. Als hij bijna dertig is, gaat hij met behulp van Google Earth op zoek naar het station waar hij zijn broer kwijtraakte. Elke avond bekijkt hij urenlang de spoorlijnen die naar Calcutta leiden. En dan denkt hij ineens het station te herkennen. Saroo vertrekt naar India om te kijken of hij zijn familie kan vinden…

‘Mijn lange weg naar huis’ is een indrukwekkend en intrigerend verhaal. Saroo Brierley vertelt op een prachtige en eerlijke manier wat hij allemaal in zijn leven heeft meegemaakt. En dat is niet niks! Je leeft mee met de hoofdpersoon en hoopt het beste voor hem. Vooral als hij in zijn eentje door de straten van de grote stad zwerft… Het liefste zou je in het boek kruipen om hem van de straat te halen.

Brierley’s verhaal is prettig en vlot geschreven. Het laat je niet los als je eenmaal begonnen bent met lezen, waardoor je gewoon maar door blijft lezen. Je wilt bijvoorbeeld weten wat hij allemaal in India heeft meegemaakt, hoe het voor hem was om naar Australië te gaan en of het hem gelukt is om zijn familie in India terug te vinden. Allemaal vragen waar je uiteindelijk antwoord op krijgt.

Nadat je ‘Mijn lange weg naar huis’ uit hebt, blijft het nog even in je hoofd zitten. Het verhaal laat een enorme indruk achter. Het is absoluut een aanrader om te lezen.

Auteur: Saroo Brierley
Titel: Mijn lange weg naar huis
Genre: Non-fictie
Aantal pagina's: 238
Uitgeverij: Boekerij
ISBN: 9789022574508