Overslaan en naar de inhoud gaan

Saskia Harkema – Blijven of gaan?

Oorlog is niet abstract. Achter de onvoorstelbare en macabere getallen van doden en vluchtelingen, gaan mensenlevens schuil. Over een paar van die mensen gaat het in dit boek. Syrische vrijheidsstrijders die de auteur begin 2014 aan de vooravond van de opkomst van IS heeft ontmoet en vier jaar heeft gevolgd. Syrië is niet alleen de oorlog - het is vooral een optelsom van mensen en hun droom van een vrij Syrië.

Na een kort voorwoord begint het verhaal van Saskia Harkema. En wat heeft zij veel meegemaakt. In 30 (relatief korte) hoofdstukken neemt ze haar lezers mee naar het land Syrië en naar de gebeurtenissen die daar plaatsvonden. De auteur stelde zich regelmatig de vraag “Wat kan ik doen?” Het antwoord daarop is in het boek ‘Blijven of gaan?’ te lezen.

Veel mensen hebben een bepaald beeld over Syrië gevormd, vaak door de berichten die we uit de media ontvangen. Harkema zorgt er met dit boek voor dat je toch op een andere manier naar Syrië en hun inwoners gaat kijken. Ze neemt je mee naar een totaal andere, onbekende wereld die vol oorlog en ellende is, waarvan wij mogen hopen dat we het nooit hoeven mee te maken.

Het is indrukwekkend en aangrijpend verhaal geworden, waar je soms wel even stil van wordt. Als je ‘Blijven of gaan?’ uitgelezen hebt, blijft het nog wel even in je hoofd rondspoken. Aanrader om te lezen!

Auteur: Saskia Harkema
Titel: Blijven of gaan?
Genre: Non-fictie
Aantal pagina's: 194
Uitgeverij: Futuro
ISBN: 9789492221988