Overslaan en naar de inhoud gaan

Schrijven Kreng! – De schrijf van vijf

In haar boek ‘Schrijven Kreng!’ behandelt Lisette Jonkman ‘De schrijf van vijf’. Dit zijn de vijf soorten schrijvers die er bestaan, namelijk:
- De willer
- De ideeën fabriek
- De labrador
- De planner
- De perfectionist

De exacte kenmerken van iedere soort schrijver ga ik verder niet behandelen. Daarvoor mag je het boek van Jonkman gaan lezen (en dat is echt de moeite waard om te doen). Ik vond het erg interessant om te zien welke soort schrijver er in mij schuilt. Al snel kwam ik tot de conclusie dat ik zowel een willer als een perfectionist ben.

De willer is iemand die roept “ik wil ooit nog eens een boek schrijven”, maar zich vooral bezighoudt met blogs en/of korte verhalen. Ik roep al enkele jaren dat ik graag een boek wil schrijven en dat het me zo gaaf lijkt om een boekhandel binnen te lopen en daar mijn boek te zien liggen. Maar veel verder dan een idee in mijn hoofd en een aantal korte hoofdstukken ben ik nog niet gekomen. Waarom niet? Ik weet het niet. Nu ik zonder werk zit, heb ik er voldoende tijd voor… maar ik maak er op de een of andere manier geen tijd voor. Daar wil ik wel graag verandering in brengen.

Ergens schuilt ook de perfectionist in mij. Niet dat ik al zo ver ben dat ik bijna een compleet boek heb geschreven en het continu aan het aanpassen ben, maar ik ben wel iemand die stukken die ik voor een eventueel boek schrijf liever nog niet aan anderen laat lezen totdat ik er echt helemaal voor 200% tevreden over ben. En dat is een kenmerk van de perfectionist.

Dit hoofdstuk uit ‘Schrijven Kreng!’ geeft je veel inzichten en tips. De belangrijkste les voor mij is dat ik gewoon écht eens moet beginnen met het schrijven van een verhaal. Het idee is er; enkele aantekeningen zijn er al gemaakt; nu moet ik gewoon de stap zetten om daadwerkelijk te gaan beginnen. Niet geschoten is altijd mis, nietwaar?!