Overslaan en naar de inhoud gaan

Schrijverscafé met Mensje van Keulen

Eens per maand organiseert Bibliotheek Eindhoven het Schrijverscafé, waarin een bekende auteur centraal staat. Hiermee wil de bibliotheek het leesplezier van mensen bevorderen. Deze maand was het de beurt aan Mensje van Keulen.

Mensje van Keulen begint deze avond met het boek 'Van Aap tot Zet'. Het is een ode aan het alfabet met voor elke letter een uniek gedicht. In elk gedicht staat een dier centraal. Bij iedere letter schreef ze enkele trefwoorden op die ze zeker zou gebruiken. Niet al deze woorden haalden echter de uiteindelijke versie.

Bleekers zomer
Haar debuut was 'Bleekers zomer' (1972). Van Keulen had een verhalenbundel af, die een uitgeverij wilde uitgeven. Een tweede uitgeverij meldde zich ook. Omdat ze medelijden met deze uitgeverij had en hen ook iets wilde geven, schreef ze 'Bleekers zomer'. Dit boek werd eerder uitgegeven dan haar verhalenbundel. Het hoofdpersonage – Willem Bleeker – gaat op avontuur en vertrekt uit zijn woonplaats. Helaas krijgt zijn avontuur geen happy end; hij keert namelijk terug naar huis. Van Keulen gunde hem een beter einde, maar het personage leidde haar naar een andere richting. Dat gebeurt haar wel vaker.

Non-fictie boeken
Van Keulen heeft ook verschillende non-fictie boeken geschreven, waaronder 'Olifanten op een web'. Hierin vertelt ze over haar jeugd en de impact van het overlijden van haar moeder. Laatstgenoemde was de reden waarom ze dit boek schreef. Normaal gebruikt ze notities voor ze aan een verhaal begint; deze keer niet. Ze had verschillende doelen met dit verhaal: het leven van haar moeder vertellen, afrekenen met "de man met de zeis" en afrekenen met haar vader en de vrouw voor wie hij haar moeder verliet.

Een leuke anekdote uit het boek gaat over verhalen vertellen. Als klein meisje vertelde ze al verhalen aan haar broertje en zus, wanneer ze alle drie weer eens vroeg naar bed waren gestuurd. Haar verhalen waren soms zo eng dat ze allemaal uit hun bed sprongen en naar beneden holden. En dan begon het hele naar bed gaan gewoon weer van voor af aan.

Schrijven is lastig
Na de pauze is het tijd voor het publiek om vragen te stellen. Van Keulen heeft het vaak in interviews over de moeilijkheid van het schrijversvak. Ze vertelt dat ze schrijven lastig vindt, maar als het lukt geeft het je een heerlijk gevoel. Als je eenmaal aan het schrijven bent, ben je er continu mee bezig. Niet alleen als je achter je schrijftafel zit, maar ook in het dagelijks leven. Op de meest vreemde momenten kun je inspiratie opdoen. En als je er echt voor gaat zitten, kan het voorkomen dat je helemaal niks op papier krijgt. Zoals ze haar beroep zelf omschrijft: "Schrijven is vervelend, maar ik kan me geen leven zonder schrijven voorstellen."

Mensje van Keulen eindigt deze avond op een bijzondere manier. Uit het boek 'Van Aap tot Zet' leest ze de letter T voor.

Het volgende Schrijverscafé van dit seizoen is op donderdag 21 november in Bibliotheekcafé de Verlichting, op de tweede etage van de bibliotheek in de Witte Dame aan de Emmasingel 22. Dan is auteur Tessa de Loo te gast.