Overslaan en naar de inhoud gaan

Silvia Toebak – Vals zingend schaap

Josefien Lukken heeft de wens om een normaal leven te leiden, maar is niet op haar plaats in deze wereld. Josefien zoekt vakanties op internet en is vervolgens blij dat ze niet hoeft te gaan, omdat ze zich dan maar ontheemd zou voelen. Haar hele sociale leven speelt zich af in cafetaria ’t Hoekje, waar de geur van frituurvet in de tafelkleedjes zit.

Als ze weer eens wordt ontslagen, is Josefien vastberaden om haar oude chef Rob te laten zien dat ze het wél kan, functioneren in een werkomgeving. Ze wil een baan behouden. Samen met Hans, Hulpverlener Dagelijkse Dingen, probeert ze terug te keren op de arbeidsmarkt. Josefien gaat werken op een zorgboerderij en blijkt autistisch te zijn. Met het A4’tje ‘Autisten leren communiceren’ in de hand, treedt ze de buitenwereld dapper tegemoet.

Elk hoofdstuk uit ‘Vals zingend schaap’ heeft een eigen titel die als het ware een soort samenvatting van het desbetreffende hoofdstuk geeft. Dat heeft Silvia Toebak leuk gedaan. Dat past uitstekend binnen het verhaal van Josefien. Zij probeert de buitenwereld steeds beter te begrijpen en de titels geven je alvast een soort voorproefje op wat je als lezer in een hoofdstuk te wachten staat. Leuk gekozen.

Voor je gevoel val je als lezer middenin een belangrijke wending binnen het verhaal van Josefien. Daardoor ben je in het begin even zoekende wat het hoofdpersonage al heeft meegemaakt en welke gevolgen dat voor haar in het heden heeft. Als je eenmaal wat verder in het verhaal bent, leest het allemaal net wat prettiger.

Dankzij de relatief korte hoofdstukken en de prima schrijfstijl heb je het boek uiteindelijk best vlot uit. Toebak geeft je in ‘Vals zingend schaap’ een klein inzicht in de wereld van het autisme.

Auteur: Silvia Toebak
Titel: Vals zingend schaap
Genre: Roman
Aantal pagina's: 182
Uitgeverij: Palmslag
ISBN: 9789493059818