Overslaan en naar de inhoud gaan

Sir Arthur Conan Doyle - Sherlock Holmes: Het teken van vier

Sherlock Holmes en John Watson krijgen bezoek van Mary Morstan. Ze heeft de hulp van de beide heren nodig bij een vrij ongebruikelijke zaak. Mary ontvangt al zes jaar lang elk jaar een prachtige en vooral kostbare parel van een voor haar onbekende afzender. Nu heeft deze persoon te kennen gegeven dat hij haar wil ontmoeten.

Mary wil echter niet alleen naar deze ontmoeting gaan. Daarom vraagt ze Holmes en Watson of ze met haar mee willen gaan. De heren zeggen hier geen nee tegen en gaan met Mary op pad. Het resulteert in een geheimzinnige landkaart, vier wanhopige dieven en een zeer spannende en geweldige schat. Komt het drietal erachter wie de mysterieuze afzender is?

‘Sherlock: Het teken van vier’ is het tweede deel in de opnieuw uitgebrachte Sherlock-boeken van Sir Arthur Conan Doyle. Het eerste deel heette ‘Sherlock: Een studie in rood’. Dit tweede deel bevat een kort voorwoord van Martin Freeman. Hij speelt Sherlock Holmes in de BBC-hitserie ‘Holmes’.

Net als het eerste deel wordt ook dit boek vanuit John Watson verteld. Gelukkig begint het verhaal niet weer met hoe Sherlock en Watson elkaar ontmoet hebben (zoals in ‘Sherlock: Een studie in rood’ wel het geval was), maar begint het gewoon meteen met “het volgende avontuur”. Overigens kun je dit tweede deel prima lezen zonder dat je het eerste hebt gelezen. Voor de echte fans is het natuurlijk wel het leukste om het op volgorde te lezen.

Doyle heeft een vrij boeiende manier van schrijven, vooral als hij de persoon Sherlock uitbeeldt. Net zoals in boek 1 zijn dat de leukste momenten uit het verhaal. De zaak die de beide heren onderzoeken, had naar mijn mening wat meer vaart mogen hebben. Hier en daar zakt het verhaal een beetje in en dat had wel voorkomen kunnen worden. Het neemt niet weg dat ‘Sherlock: Het teken van vier’ een vermakelijk boek is om lekker even tussendoor te lezen.

Auteur: Sir Arthur Conan Doyle
Titel: Sherlock Holmes: Het teken van vier
Genre: Thriller
Aantal pagina's: 204
Uitgeverij: Boekerij
ISBN: 9789022571231