Overslaan en naar de inhoud gaan

Sophie Jansen – Weg van jou

"Het leukste van mijn tijd op de middelbare school', dat is wat er over de Romereis wordt gezegd. Juul, Fenna en Sam zijn een dag voor vertrek dan ook op van de zenuwen. Fenna kan niet wachten om samen met haar vriendje Niels romantisch door Rome te wandelen. Maar Juul heeft ook gevoelens voor Niels. Moet ze hier met hem over praten?

Dan gebeurt er iets wat de boel op scherp zet: tijdens het avondeten blijkt Fenna spoorloos verdwenen. Als de vriendengroep vervolgens vage berichten met aanwijzingen krijgt, staan ze voor een moeilijke keuze.

‘Weg van jou’ begint met een korte proloog, die er meteen inhakt. Als daarna het verhaal verder gaat, is er een bepaalde tijdsprong geweest. Je hebt op dat moment nog niet precies door hoe ver, maar daar kom je gedurende het verhaal uiteindelijk wel achter.

Sophie Jansen vertelt het verhaal voornamelijk vanuit personage Juul. Soms lees je een schuingedrukt hoofdstuk, waarvan je in het begin niet precies weet wie dit is. Voor de primaire doelgroep zal de ontdekking hiervan wellicht pas bij de ontknoping naar voren komen; ik had het al eerder door dankzij de kleine aanwijzingen die de auteur tussen de regels doorgeeft.

Jansen heeft een prettige schrijfstijl, die volledig past bij de doelgroep. Ze laat zien dat ze weet wat het doen en laten van de meeste jongeren nu is. Dat blijkt onder meer uit het handelen en het taalgebruik van de personages uit haar boek. Lezers zullen zich waarschijnlijk wel herkennen in één van de personages.

De spanning in ‘Weg van jou’ speelt zich vooral richting het einde van het verhaal af. Wat mij betreft, had de auteur dat wat uitgebreider mogen doen. Ze zorgt voor spanning in het boek en rondt het verhaal goed af; alleen had ik er nog wel meer over willen lezen. Voor de primaire doelgroep zal dit boek een mooie dikte hebben. De epiloog vormt nog een goede afsluiting van het verhaal.

Auteur: Sophie Jansen
Titel: Weg van jou
Genre: Young Adult
Aantal pagina's: 192
Uitgeverij: Karakter
ISBN: 9789045217291