Overslaan en naar de inhoud gaan

Steun je boekhandel

Op dit moment zitten we nog steeds in een harde lockdown, die voorlopig tot 9 februari duurt. De kans is groot dat dit verlengd gaat worden, maar daar zullen we begin februari meer over horen. Bedrijven, ondernemers en instellingen hebben het zwaar. Dat geldt ook voor mensen individueel. Iedereen moet in deze strijd inleveren; de een meer dan de ander. Iedereen moet dingen laten; de een doet dat meer dan de ander. Uiteindelijk willen we allemaal maar één ding: terug naar “het oude normaal”.

Campagne
Als boekblogger en boekenwurm wil ik graag even aandacht schenken aan de CPNB-campagne ‘Steun je boekhandel’. Op steunjeboekhandel.nl wordt mooi verwoord waarom deze campagne belangrijk is: Niet alleen de boekhandel wordt bedreigd, ook het boek zelf. Boeken verschijnen omdat boekwinkels ze bij de uitgeverijen bestellen voordat ze gepubliceerd worden, meestal zelfs voordat ze worden gemaakt. Als er minder boekhandels zijn zal het aanbod en de diversiteit van boeken minder worden.

Ik vind het heerlijk om door een boekhandel te lopen en lekker rond te neuzen. Welke nieuwe boeken zijn er pas verschenen? Welke indeling gebruikt deze boekhandel? Hoe ziet de kinderafdeling eruit? Wat verkopen ze nog meer, behalve boeken? In welke stad ik ook kom, ik ga altijd even de boekhandel binnen. Mijn man weet inmiddels niet meer beter… en ik probeer aan mijn zoontje liefde voor lezen en boeken over te dragen. Tot nu toe is dat al best succesvol: hij is pas 2 jaar, maar hij wil regelmatig “nog even zelf een boekje lezen” in zijn bedje voordat hij gaat slapen. Heerlijk!

Koop lokaal
Ik kan het me haast niet voorstellen dat er straks steden zullen zijn zonder of met minder boekhandels of dat degene uit mijn dorpje verdwijnt. En natuurlijk koop ik ook wel eens boek bij de grote blauwe winkel, maar het merendeel van mijn gekochte boeken komt bij de fysieke boekhandel vandaan. Daarom draag ik deze campagne zeker een warm hart toe.

Daarbij wil ik wel een kleine kanttekening maken: steun je lokale boekhandel, als je dat kunt. Voel je niet verplicht om een boek te kopen, maar als je het toch al van plan was doe het dan lokaal. Heel veel boekhandels komen met liefde en plezier een boek bij je thuisbrengen. Bestel je bijvoorbeeld via libris.nl, dan kun je daar een lokale boekhandel aangeven zodat zij ook een bijdrage ontvangen. Kijk wat mogelijk is en denk dan vooral eens aan een lokale boekhandel. Het (voor)lezen van een boek is en blijft belangrijk! Ik steun mijn lokale boekhandel waar ik kan graag, jij ook?!