Overslaan en naar de inhoud gaan

Susan Muskee – Nooit meer hetzelfde

Claudette heeft alles. Als de succesvolste relatietherapeut van het land weet ze elke relatie weer op de rit te krijgen. Haar praktijk heeft een ellenlange wachtlijst, haar boek met relatietips is toe aan de twaalfde druk en een plekje bemachtigen voor haar onlinecursus is slechts weggelegd voor the lucky few. Ook haar eigen huwelijk met jeugdliefde Lammert is er een volgens het boekje, met als kers op de taart hun tweeling Rijk en Eloise. Kortom: Claudettes leven is perfect.

Totdat Lammert op een doodgewone woensdagavond de drie woorden uitspreekt die ze nooit had verwacht: “Ik wil scheiden.” Het kunnen lijmen van andermans huwelijk is één ding, maar hoe red je dat van jezelf?

Vorig jaar mocht ik ‘De relatietherapeut’ van Susan Muskee proeflezen. Dit was nog de werktitel en het was een zeer vroege versie van het latere ‘Nooit meer hetzelfde’ dat ik mocht lezen en van commentaar mocht voorzien. Ik vond het toen al een verfrissend en interessant boek, mede door het onderwerp: hoe red de beste relatietherapeut van Nederland haar eigen relatie? Inmiddels heb ik de uiteindelijke versie gelezen en ik kan daar eenvoudig één ding over zeggen: het verhaal is nóg beter geworden.

In het eerste hoofdstuk van ‘Nooit meer hetzelfde’ wordt meteen de toon gezet. Hoe reageer je erop als je partner zegt dat hij/zij van je wil scheiden? Ik denk dat er weinig mensen zijn die net zoals hoofdpersonage Claudette zullen reageren. Je bent meteen nieuwsgierig hoe het verhaal verder zal gaan en met name of Lammert en Claudette het toch gaan redden.

Je leest het verhaal vanuit Claudette, waardoor je haar het beste leert kennen. Zij maakt een interessante groei door tijdens het verhaal. Je gaat haar meer waarderen én meer begrijpen. Ook de andere personages worden op een mooie manier uitgediept, waarbij Claudettes broer Boaz absoluut mijn favoriet was. Deze man verdient een eigen boek… maar dat terzijde. Doordat Muskee haar personages goed heeft uitgewerkt, word je als lezer echt in het verhaal meegenomen en dat geeft het boek wat extra’s. Je kunt het namelijk maar met moeite wegleggen en je wil weten hoe het verhaal zal gaan aflopen.

Gelukkig ontbreekt de kenmerkende humor van Muskee ook in dit boek niet. Mocht je nog nooit iets van haar gelezen hebben, breng daar dan maar gauw verandering in. Dan weet je namelijk meteen welke humor ik bedoel. Het einde is verrassend en de epiloog is prachtig. ‘Nooit meer hetzelfde’ is een mooi en boeiend verhaal dat je een aantal zeer fijne leesuurtjes bezorgt en dat je hier en daar ook even aan het denken zet.

Auteur: Susan Muskee
Titel: Nooit meer hetzelfde
Genre: Roman
Aantal pagina's: 368
Uitgeverij: HarperCollins
ISBN: 9789402710649