Overslaan en naar de inhoud gaan

Suzanne Vermeer – Het chalet

Annelies en Sara zijn al sinds de basisschool met elkaar bevriend en ze kennen elkaar door en door. Daar komt verandering in als het Annelies en haar man Wim maar niet lukt om kinderen te krijgen. Annelies is alleen nog maar bezig om zwanger te raken. Tot grote frustratie van haar man. In een dronken bui gaat hij vreemd met zijn collega Tessa, wat niet bevorderlijk is voor zijn huwelijk. Ze besluiten er alles aan te doen om hun huwelijk te redden, en beginnen overnieuw in IJsland met een Bed & Breakfast.

Sara en Annelies spreken elkaar dan alleen nog via Skype totdat Sara en haar vriend Rene uitgenodigd worden in IJsland. Sara verheugt zich er ontzettend op om haar vriendin eindelijk weer te zien. Maar het verblijf in IJsland is veel anders dan ze had verwacht. Er zijn nog steeds spanningen tussen Annelies en Wim. En na een spookverhaal van Wim gebeuren er ineens vreemde dingen. Waar is het kamermeisje bijvoorbeeld ineens gebleven?

‘Het chalet’ begint spannend met een lijk. Als lezer weet je dat er iemand is vermoord, en je wilt natuurlijk meteen weten wie dat is en waarom hij/zij dood moest. Het duurt helaas nog ontzettend lang voordat je daar het antwoord op krijgt. En dat is meteen de rode draad voor het hele boek.

Vermeer laat maar weinig gebeuren. Het verhaal gaat vooral over de verwaterde vriendschap van Sara en Annelies dan dat er verder veel anders gebeurt. In het begin zijn de dames samen op vakantie, waar Annelies de liefde van haar leven ontmoet. Dan springen we naar het moment dat Annelies niet zwanger wordt. Vervolgens zitten Annelies en Wim in IJsland en zit Sara alleen in Nederland… totdat zij de liefde van haar leven ontmoet. En tenslotte gaan we naar IJsland, waar dan eindelijk wel het een en ander gebeurt. Door de vele tijdsprongen heb je soms het idee dat je wat informatie gemist hebt, die niet volledig opgevuld wordt.

De spannende elementen uit ‘Het chalet’ worden allemaal in het laatste deel gestopt, waardoor het net niet helemaal goed uitgewerkt kan worden. Je leest het boek nu vooral als een roman waar toevallig ook nog een moord in voorkomt. Dan had de auteur er beter voor kunnen kiezen om de dagboekfragmenten van Tessa eruit te laten – deze voegen namelijk maar weinig toe aan het lopende verhaal – en er wat meer spanning aan kunnen toevoegen. Dat is toch wat we van Vermeer gewend zijn.

Auteur: Suzanne Vermeer
Titel: Het chalet
Genre: Thriller
Aantal pagina’s: 184
Uitgeverij: A.W. Bruna
ISBN: 9789400501980