Overslaan en naar de inhoud gaan

Suzanne Vermeer – IJskoud

In 1993 verdwijnt tijdens nieuwjaarsnacht de zestienjarige Johanna van Vliet op mysterieuze wijze. De politie staat voor een raadsel, het lijkt alsof het meisje in het niets is opgelost. Niemand heeft die bewuste nacht iets gezien en al snel lopen de weinige sporen die er zijn dood.

Vijfentwintig jaar na dato verdiept inspecteur Ben de Groot van het coldcaseteam zich opnieuw in de zaak, in een ultieme poging hem alsnog op te lossen. Maar wanneer hij de familie hierover inlicht, lijken Johanna's broer en bejaarde vader onaangenaam verrast door deze ontwikkeling. Johanna's moeder is bijna aan de verdwijning van haar dochter ten onder gegaan, wat voor nut heeft het dan nu om alles weer op te rakelen? Alleen Johanna's nichtje Olivia - die enkele jaren na de verdwijning is geboren - toont interesse in het mysterie rond haar tante. Zij besluit haar eigen onderzoek te beginnen…

Meteen vanaf het eerste hoofdstuk word je in het verhaal van ‘IJskoud’ meegetrokken. Je nieuwsgierigheid wordt gewekt en je bent erg benieuwd naar het verloop van het verhaal. Dat heeft Suzanne Vermeer prima voor elkaar gekregen. Het gekozen onderwerp is interessant. Dat geldt ook voor de diverse personages, nadat je ze steeds beter leert kennen. Alle ingrediënten voor een goede thriller dus.

Naarmate het verhaal vordert, komen er echter wel wat minder geloofwaardige zaken voorbij. Hoe kan het dat nichtje Olivia veel meer informatie te weten komt dan de inspecteur? Hoe krijgt Olivia het voor elkaar om met vrij veel dingen weg te komen? Dat soort zaken storen af en toe wel tijdens het lezen. Aan de ene kant past het soms bij de naïviteit van de nog jonge Olivia, maar aan de andere kant klopt voor je gevoel niet alles. Toch blijf je doorlezen omdat je wil weten hoe een en ander in elkaar steekt.

De ontknoping is niet heel verrassend. Vermeer heeft hier met een soort tussentijdse aanwijzingen naartoe gewerkt. Het vormt wel een passende afsluitingen bij het verhaal. Al met al is ‘IJskoud’ een prima thriller, maar voor je gevoel had er nog meer in kunnen zitten. Overigens is het slothoofdstuk erg mooi. Dat vormt een hele mooie afronding van het boek.

Auteur: Suzanne Vermeer
Titel: IJskoud
Genre: Thriller
Aantal pagina's: 312
Uitgeverij: A.W. Bruna
ISBN: 9789400510067