Overslaan en naar de inhoud gaan

Tatjana Almuli – Knap voor een dik meisje

Tatjana is al haar hele leven dik. Zo lang als ze zich kan herinneren krijgt ze ongevraagd commentaar op haar lijf. Iedereen vertelt haar dat het niet goed is dat ze zo dik is en dat ze daar echt iets aan moet doen. Alsof ze dat zelf allemaal niet weet…

Wanneer ze via het televisieprogramma ‘Obese’ ongeveer 1/3 van haar lichaamsgewicht verliest, ontdekt ze voor het eerst welke privileges dunne mensen hebben. Toch neemt het ongevraagde commentaar alleen maar toe, zeker als ze weer begint aan te komen. En daar is ze eigenlijk wel helemaal klaar mee.

Met ‘Knap voor een dik meisje’ heeft Tatjana Almuli een open, eerlijk en verhelderend boek geschreven. Dat begint meteen met de eerste passage die de titel van het boek verklaart. Je bent als lezer dan direct getriggerd om verder te lezen en Tatjana’s verhaal te ontdekken.

De auteur neemt je in vogelvlucht mee door haar jeugd, haar periode tijdens ‘Obese’ en hoe het nu met haar gaat. Ze heeft een prettige en vlotte schrijfstijl, waarin ze zichzelf niet spaart. Ze vertelt bijvoorbeeld heel open over haar vreetbuiten. Knap hoe ze dat op papier kan zetten. Het emotie-eten herken ik helaas maar al te goed. Je hoopt maar dat het eten van iets lekkers zorgt dat je je weer prettiger voelt, dat je minder verdrietig bent of dat je even alles kan vergeten. Jammer genoeg helpt het altijd maar eventjes… en begint daarna het schuldgevoel op te spelen.

Naast het persoonlijke verhaal van Almuli vertelt ze ook over hoe het is om dik te zijn in onze maatschappij. Daarbij laat ze ook andere vrouwen aan het woord om hun ervaringen. Ze heeft er bewust voor gekozen om alleen andere vrouwen iets te laten vertellen, omdat volgens haar dikke mannen tegen hele andere zaken aanlopen dan dikke vrouwen. Dit laat je nadenken over onze maatschappij. Hoe reageer je zelf? En welke ervaringen heb je zelf meegemaakt?

Als je eenmaal in ‘Knap voor een dik meisje’ begonnen bent, heb je het zo uitgelezen. In een middag en avond had ik het uit. Het verhaal heeft daarna nog wel een paar dagen door mijn hoofd gespookt. Wat knap hoe de auteur dit op zo’n openhartige manier op papier heeft gezet. Hopelijk besluit ze om nog vaker een boek te schrijven.

Auteur: Tatjana Almuli
Titel: Knap voor een dik meisje
Genre: Non-fictie
Aantal pagina's: 192
Uitgeverij: Nijgh & van Ditmar
ISBN: 9789038805931