Overslaan en naar de inhoud gaan

Thomas Rueb – Laura H

In de zomer van 2016 wordt buiten het kalifaat van Islamitische Staat een jonge vrouw aangetroffen, rennend door de woestijn met twee kleine kinderen. Ze heet Laura, zegt ze, en ze komt uit ‘Sweet Lake City’. Ze is ontsnapt, huilt, wil naar huis. Terug naar Zoetermeer – waar haar vader wacht, die een reddingsactie had opgezet met schimmige privémilitairen.

Op Schiphol wordt Laura gearresteerd. Ze zou zijn gestuurd door IS om een aanslag te plegen. En waar is Ibrahim, de knappe jihadist voor wie ze alles opgaf? Laura uit Zoetermeer wordt Laura H., de bekendste Syriëganger van Nederland.

Journalist Thomas Rueb is alles rondom het leven van Laura H nagegaan om een zo compleet mogelijk verhaal te kunnen publiceren. Tijdens het lezen merk je dat hij een gedegen en uitgebreid onderzoek heeft gedaan en geprobeerd heeft om zoveel mogelijk betrokkenen te spreken te krijgen, inclusief Laura zelf. Op die manier krijg je als lezer een goed beeld wat er met Laura is gebeurd en welke impact dit op haar omgeving én haarzelf heeft gehad. Je moet er hierbij wel van uitgaan dat iedereen eerlijk zijn of haar verhaal heeft verteld. Dat is het enige dat je natuurlijk niet kunt controleren.

Op een toegankelijke wijze heeft Rueb het verhaal opgeschreven. Hij vertelt afwisselend over Laura’s jeugd, haar ontmoeting met haar man Ibrahim, hun tijd in het buitenland, hoe de omgeving ermee omging en de tijd na haar arrestatie. Ook vertelt de auteur af en toe hoe zijn onderzoek is verlopen. Dat ging niet altijd even vlotjes, maar dat maakt het verhaal wel geloofwaardiger.

Het verhaal van ‘Laura H’ kent mooie, heftige en haast bizarre momenten. Je vraagt je af en toe af hoe Laura met name haar tijd in het buitenland heeft kunnen overleven. Ze komt als een krachtig persoon over. Al met al is het een interessant en ongelooflijk verhaal om te lezen.

Auteur: Thomas Rueb
Titel: Laura H
Genre: Non-fictie
Aantal pagina's: 538
Uitgeverij: Das Mag
ISBN: 9789492478573