Overslaan en naar de inhoud gaan

Tony Crabbe – Nooit meer te druk

We leven in een wereld waarin we het allemaal druk, druk, druk hebben. Inboxen vol met e-mails die allemaal een antwoord willen, overvolle to-do-lijsten met zaken die we allemaal geregeld willen hebben en overvolle agenda’s met zowel werk- als privéafspraken. We proberen (tevergeefs) alles voor elkaar te krijgen en hebben tegelijkertijd het gevoel dat we overal tekortschieten. Kortom: we hebben het te druk.

Dat moet anders kunnen en ‘Nooit meer te druk’ kan je daarbij helpen. Het is geen timemanagementboek, maar een boek dat je helpt bij het maken van keuzes. Je kunt niet alles doen, zeker niet tegelijkertijd, dus maak keuzes wat je wel en niet doet.

Tony Crabbe is (bedrijfs)psycholoog en neemt ons in zijn boek mee naar de drukke wereld waarin we ons nu bevinden. In duidelijke bewoordingen legt hij uit hoe het komt dat iedereen het tegenwoordig zo druk heeft en welke gevolgen dat kan hebben. Het zal voor menig lezer herkenbaar zijn wat de auteur in zijn boek verwoord. Je wilt presteren op je werk, je wilt een rijkelijk sociaal leven, je wilt er voor je kinderen zijn en je wilt af en toe eens lekker kunnen relaxen met je partner.

Crabbe gebruikt interessante metaforen om zijn verhaal duidelijk te maken. Degene die mij het meest is bijgebleven, is de vergelijking met een lopend buffet. Bij zo’n buffet kun je kiezen aan eten wat je wilt. Dat heeft vaak als resultaat dat je vreemde combinaties aan eten op je bord hebt, die je normaal gesproken nooit bij elkaar zou eten. Dat kun je herleiden naar taken die je wilt doen. Als je overal 'ja' op zegt, wordt je to-do-lijst natuurlijk nooit kleiner. Voor de uitgebreide uitleg over deze (en andere) metaforen raad ik je aan om het boek te lezen. Het is verhelderend en laat je inzichten zien die je eigenlijk wel weet maar waar je niet vaak bij stilstaat. Na elk hoofdstuk geeft de auteur een korte samenvatting en enkele doe- en experimenteeropdrachten.

De auteur laat ook de smartphone (en haast bijbehorende) de social media niet onbesproken. Sinds deze uitvinding ben je altijd en overal bereikbaar. Je kunt je mail controleren waar en wanneer je maar wilt, met als gevolg dat veel mensen dat ook doen. Crabbe vertelt dat mensen gemiddeld om de 6,5 minuut de behoefte hebben om hun telefoon te controleren. Daar schrok ik best wel van. Ik ben er eens op gaan letten in mijn omgeving, en sommige mensen hebben die behoefte inderdaad. Dat was wel echt een eye-opener voor me, waardoor ik mijn mobieltje nu vaker gewoon laat liggen of het geluid van de meldingen eens uitzet.

Heb je het voor je gevoel altijd te druk en wil je wat meer vrije tijd en rust in je hoofd? Dan is ‘Nooit meer te druk’ een aanrader om te lezen.

Auteur: Tony Crabbe
Titel: Nooit meer te druk – een opgeruimd hoofd in een overvolle wereld
Genre: Non-fictie
Aantal pagina's: 368
Uitgeverij: Luitingh-Sijthoff
ISBN: 9789024572687