Overslaan en naar de inhoud gaan

Vier auteurs bundelen krachten voor uniek jeugdboekenproject

Vier auteurs, één wereld: uitgeverij Brandt komt met een uniek jeugdboekenproject. De Sterren van Morgen-serie biedt vier aansprekende, geestige en spannende verhalen voor iedereen vanaf 12 jaar. Elk boek gaat over een Nederlandse jongere die op een ongebruikelijke kostschool in Cornwall belandt. De titels hangen nauw samen, maar zijn ook los van elkaar te
lezen.

Kostschool met bijzonder onderwijs
Initiatiefnemer van het project is kinderboekenschrijfster Judith Eiselin, voormalig recensente jeugdliteratuur van NRC Handelsblad. Zij vroeg auteur Nicolien Mizee, scribente Jet Steinz en Parool-journalist Hans van der Beek om mee te doen. Samen schiepen zij de wereld van een Engelse kostschool voor wel héél bijzonder onderwijs.

De auteurs leggen in hun boeken op originele wijze herkenbare problemen en thema’s bloot
waar elke jongere mee te maken heeft. Uitgangspunt was het grootscheepse leesplezier dat de Sterren van Morgen-serie biedt.

Zoektocht naar jezelf
Overkoepelend onderwerp is de zoektocht naar jezelf: wie ben je, wie wil je zijn en hoe kijken
anderen naar je. In Eiselins 'Het vuur van Louise' ligt de nadruk op ontluikende seksualiteit en
schaamte voor je achtergrond. Mizee belicht in haar 'Wereld van Wollebrandt' pesten en
homoseksualiteit. In Steinz’ 'De tranen van Saar' staan eetproblemen centraal. En in 'De honger van Max' worden echtscheiding en de invloed daarvan op de ouder/kind-relatie beschreven.

“Op een kostschool zijn jongeren constant bij elkaar met hun gelukkige momenten én hun
problemen,” zegt Eiselin. “En dat lekker zonder ouders in de buurt. Zowel Nicolien Mizee als ik zijn vanaf onze jeugd dol op kostschoolverhalen zoals van Enid Blyton. De kenmerkende sfeer uit Blytons boeken, de spannende en humoristische avonturen, de verbondenheid tussen de leerlingen, dat halen we in deze serie terug. Maar wel met moderne onderwerpen én met humor. Ons Mortimer Mansion is een héél aparte school, vol bijzondere gebruiken, vreemde gezangen, vrij vieze maaltijden en maffe dansen."

De boeken zijn vanaf 10 september verkrijgbaar. Ik heb ze al mogen lezen en plaats vanaf vanmiddag elke dag een recensie van één van de boeken uit de Sterren van Morgen-serie.