Overslaan en naar de inhoud gaan

Vijf vragen aan… Caroline Wammes

Lezen is van alle tijden. Of je nu één boek per jaar leest of wekelijks een boek verslindt, lezen brengt je even in een andere wereld, leert je het een en ander en zorgt voor de nodige ontspanning. Heerlijk!

Ik ben natuurlijk niet de enige die dol is op lezen. In de rubriek ‘Vijf vragen aan…’ laat ik een (veel)lezer aan het woord. Wie weet levert het je wel een mooie boekentip op. Deze keer lees je de antwoorden van auteur Caroline Wammes. Zij is onder meer bekend van ’Los zand’ en ‘Muis’.

1. Welk boek lees je op dit moment en wat vind je er tot nu toe van?
Ik lees twee boeken door elkaar. Het eerste is de biografie van Willem Wilmink. Omdat hij, net zoals ik, in Enschede geboren is, is zijn biografie natuurlijk dubbel leuk. Zijn mooiste gedichtenbundeltje vind ik ‘Heftan tattat!’. Daarin staan gedichten in het Twents, heerlijk!
Daarnaast lees ik ‘De leeuwen van Sicilië’ van Stefania Auci. Ik ben nog maar aan het begin, maar het is meteen spannend. Ik ben heel benieuwd of de Fiori’s het gaan redden met hun kruidenwinkel. Euh sorry, Aromateria. En gaat Giuseppina haar draai vinden in Palermo?
Ik hou enorm van romans, waarin je iets mee krijgt uit een tijdsgeest, een plaats of een cultuur. Dan is dit boek er eentje om van te genieten.

2. Welk boek heb je in je jeugdjaren verslonden?
‘Mandy’ van Julie Edwards. Het gaat over een meisje van tien dat op een dag over de muur van het weeshuis klimt en in een bos terecht komt. Daar ontdekt ze een heel lief verlaten huisje, dat vanaf dat moment haar plek om zich terug te trekken wordt. Ik was het boek kwijt en heb het nog niet zolang geleden weer via een tweedehands boekenwinkel kunnen kopen. Helemaal gelukkig. Op de kaft staat een tekening van Mandy voor haar sprookjeshuis: om verliefd op te worden.
Toen ik ietsjes ouder was las ik ‘Het dolle freuletje’ van Netty Wijchgel. Een cadeau van mijn oma. Fantastisch vond ik het. Ik was er zo in verdiept dat ik na een paar keer roepen nog niet hoorde dat ik aan tafel moest om te eten. M’n vader gaf een tikje tegen het boek, dat vervolgens net iets te hard tegen mijn neus klapte. Dat ben ik nooit vergeten natuurlijk.

3. Welk boek zou je willen herlezen en waarom?
Ik herlees geen boeken. Er zijn zoveel boeken om te lezen, zoveel boeken om uit te kiezen. Ik kan wel eens langzamer lezen aan het eind, omdat ik het zo jammer vind dat het bijna uit is. Dat zijn meestal de boeken waar ik in het begin als een razende doorheen ben gegaan omdat het zo spannend is.
Maar ik maak wel een selectie van boeken die ik wil bewaren óf die ik doorgeef of in de straatbibliotheek zet. In de woonkamer kan ik intens genieten van het feit dat al mijn lievelingsverhalen om me heen staan. Zoals de boeken van Arthur Japin, Jaap Scholten, Ildefonso Falcones. Of Kerewin van Keri Hulme, ook zo mooi!

4. Welk boek staat al heel lang ongelezen in je kast en hoe komt dat?
Van mijn vader kreeg ik het boek ‘De Matthäus Passion, complete luistergids'. We gingen vroeger samen naar concerten van Bach in de Plechelmusbasiliek in Oldenzaal. Ik hield enorm van de muziek, maar ook van het samen met hem ernaar luisteren. Maar een boek met meer uitleg over de Matthäus trekt mij niet. Ik laat de muziek liever gewoon over me heen komen. Toch wil ik dit boek voor geen goud kwijt. Het maakt me al blij als ik ernaar kijk.

5. Lees je liever papieren boeken of digitale boeken en waarom?
Papier. Geen twijfel over mogelijk. Het boek vasthouden, erin bladeren. Halverwege nog eens de achtergrond van de schrijver checken, stukjes teruglezen en als het boek uit is: bewaren. Allemaal argumenten om altijd voor een papieren versie te kiezen. Daarnaast zit ik al hele dagen achter een scherm en vind ik het vreselijk om op die manier ook nog eens een boek te lezen. Wat ik wel ontdekt hebt, is dat ik het heel soms heerlijk vind om te worden voorgelezen. Vlak voor het slapengaan, als ik zere ogen heb van mijn schermwerk, klik ik wel eens een luisterboek aan.