Overslaan en naar de inhoud gaan

Vijf vragen aan… Chantal van Gastel

Lezen is van alle tijden. Of je nu één boek per jaar leest of wekelijks een boek verslindt, lezen brengt je even in een andere wereld, leert je het een en ander en zorgt voor de nodige ontspanning. Heerlijk!

Ik ben natuurlijk niet de enige die dol is op lezen. In de rubriek ‘Vijf vragen aan…’ laat ik een (veel)lezer aan het woord. Wie weet levert het je wel een mooie boekentip op. Deze keer lees je de antwoorden van auteur Chantal van Gastel. Zij is onder meer bekend van ’Zwaar verliefd’ en ’Ik wist het’.

1. Welk boek lees je op dit moment en wat vind je er tot nu toe van?
Ik ben net begonnen in ‘Kleine brandjes overal’ van Celeste Ng. Ik ben nog niet ver genoeg om er al veel over te kunnen zeggen, behalve dat de schrijfstijl me al meteen aanspreekt. Het verhaal begint goed, met een gebeurtenis die aanzet tot verder lezen. Ik ben erg benieuwd naar dit boek. Heb er veel goeds over gehoord.
Ik lees ook veel non-fictie, en ben soms in meerdere boeken tegelijk bezig. Op dit moment lees ik regelmatig boeken om me meer te verdiepen in anti-racisme. Ik hield me daar al mee bezig, maar je bent nooit klaar met leren over zo’n belangrijk onderwerp. ‘Hallo Witte mensen’ van Anousha Nzume is een handzaam boekje dat veel inzicht geeft.

2. Welk boek heb je in je jeugdjaren verslonden?
Alles van Roald Dahl. Ook las ik de Pinkeltje-reeks en ik hield van ‘zielige’ boeken zoals ‘Vlinder voor Marianne’, ‘Word toch wakker’ en ‘De kinderen van de grote Fjeld’. Die verhalen maakten veel indruk. Die boeken had ik allemaal zelf, daar spaarde ik zelf voor en ik kreeg ze cadeau voor verjaardagen en zo.
Maar ik las ook veel uit de bieb. Boeken van Thea Beckman, Evert Hartman en Jacques Vriens waren ook favoriet. Een paar jaar geleden herinnerde ik me weer dat ik als kind altijd heel graag ‘De Gebroeders Leeuwenhart’ van Astrid Lindgren wilde lezen, en dat het boek altijd uitgeleend was in de bieb. Ik heb het toen, als dertiger, alsnog gekocht en gelezen.
Als tiener las ik de boekjes van de Babysittersclub-reeks heel graag, en de Kluitman Thriller-reeks die toen ook heel populair was. Ik heb al mijn kinderboeken trouwens nog bewaard.

3. Welk boek zou je willen herlezen en waarom?
Eigenlijk zou ik heel veel boeken nog wel een keer willen lezen. Bijna altijd ontdek je de tweede keer nieuwe details, of zie je waar de auteur al zinspeelt op iets wat gaat komen. Dat geeft een nieuwe lading aan een boek die je de eerste keer nooit helemaal kunt beleven. Maar ik heb altijd zoveel boeken op mijn wensenlijst staan, dat ik eerder een nieuw boek pak dan ervoor kies om er eentje te herlezen. Maar een boek waarbij ik dat eigenlijk echt nog eens moet doen, is ‘De Bruggenbouwer’ van Markus Zusak. Daar zit zoveel in, en pas op het laatste moment vallen sommige elementen op de juiste plaats. Ik denk dat als ik dat herlees, wetende waar het verhaal heengaat, het boek een heel andere ervaring wordt.

4. Welk boek staat al heel lang ongelezen in je kast en hoe komt dat?
Eigenlijk een heleboel boeken. Ik heb de neiging om meer boeken te kopen dan ik daadwerkelijk kan lezen. Ik denk dat ik nog jaren vooruit kan met de ongelezen boeken in mijn huis. Maar dan verschijnt er weer iets nieuws, wat ik niet wil missen en dan gaat dat weer voor. Ik loop nu ook standaard een paar boeken achter van sommige van mijn lievelingsauteurs, zoals Sophie Kinsella en Nicci French. Zij zijn zo productief, en ik wil ook nog zoveel andere boeken lezen. Ik probeer af en toe bewust een boek te kiezen dat ik al langer in mijn bezit heb, om te voorkomen dat ze voor altijd ongelezen blijven.

5. Lees je liever papieren boeken of digitale boeken en waarom?
Het papieren boek blijft voor mij the real thing. Ik lees soms e-books op mijn telefoon, want ik heb niet eens een e-reader. Het lijkt me wel handig, vooral voor onderweg. Maar het geeft me niet dezelfde beleving als een papieren boek. Ik wil kunnen bladeren, fysiek voelen hoever ik ben in het verhaal. Ik hou gewoon van echte boeken om me heen.