Overslaan en naar de inhoud gaan

Vijf vragen aan… Charlotte de Monchy

Lezen is van alle tijden. Of je nu één boek per jaar leest of wekelijks een boek verslindt, lezen brengt je even in een andere wereld, leert je het een en ander en zorgt voor de nodige ontspanning. Heerlijk!

Ik ben natuurlijk niet de enige die dol is op lezen. In de rubriek ‘Vijf vragen aan…’ laat ik een (veel)lezer aan het woord. Wie weet levert het je wel een mooie boekentip op. Deze keer lees je de antwoorden van auteur Charlotte de Monchy. Zij is onder meer bekend van 'Zes maanden zonder' en 'Tegen beter weten in'.

1. Welk boek lees je op dit moment en wat vind je er tot nu toe van?
‘Lichter dan ik’ van Dido Michielsen. Het gaat over de kolonie Nederlands-Indië. Het is een prachtig boek. Sinds ik in Indonesië gewoond heb, ben ik extra geïnteresseerd in deze geschiedenis.

2. Welk boek heb je in je jeugdjaren verslonden?
De hele Bianca-reeks van Yvonne Brill. Dat is een soort feelgood voor tienjarigen :-).

3. Welk boek zou je willen herlezen en waarom?
Ik heb net meerdere boeken van Hella Haasse herlezen. Ooit las ik die boeken voor mijn lijst, nu begrijp ik ze beter. Ik ben trouwens nogal vergeetachtig, dus ik lees wel vaker boeken voor de tweede keer. Ik hou erg van Jill Mansell en die kan ik ook prima twee keer lezen.

4. Welk boek staat al heel lang ongelezen in je kast en hoe komt dat?
‘De Vogelgids’ van de ANWB! Het lijkt me zo leuk om de namen van de vogels om mij heen te weten, maar het komt er maar niet van. Ik kan een pimpelmees en een koolmees niet eens uit elkaar houden. Zo suf!

5. Lees je liever papieren boeken of digitale boeken en waarom?
Digitaal. Ik leg boeken weg als ik er na zo’n tien bladzijden nog niet in zit. Dat vind ik zo fijn aan een e-reader. Je kunt je boek gewoon moeiteloos verwijderen in plaats van dat het nog weken naast je bed ligt.