Vijf vragen aan… Geertrude Verweij
Lezen is van alle tijden. Of je nu één boek per jaar leest of wekelijks een boek verslindt, lezen brengt je even in een andere wereld, leert je het een en ander en zorgt voor de nodige ontspanning. Heerlijk!
Ik ben natuurlijk niet de enige die dol is op lezen. In de rubriek ‘Vijf vragen aan…’ laat ik een (veel)lezer aan het woord. Wie weet levert het je wel een mooie boekentip op. Deze keer lees je de antwoorden van auteur Geertrude Verweij. Zij is onder meer bekend van ’Trammelant op het platteland’. Neem ook eens een kijkje op haar website.
1. Welk boek lees je op dit moment en wat vind je er tot nu toe van?
Ha, val ik meteen even door de mand... Omdat ik op dit moment veel administratiewerk heb, bezig ben een roman (van iemand anders) te corrigeren én met een eigen boek (mijn twaalfde!) bezig ben, lees ik niet veel en als ik lees is het simpel. Ik ben nu bezig in ‘Perry Mason en de zaak van de verlaten verloofde’. Wat ik ervan vind? Zoals altijd met deze boeken (er is een hele serie): heerlijk ontspannend, lekker ouderwets (de boeken stammen uit de jaren zestig, er was een televisieserie in de jaren tachtig), simpel en toch boeiend.
2. Welk boek heb je in je jeugdjaren verslonden?
Als kind was ik dol op ‘De Wonderketting’ van Margreet Bruijn, een verhaal over een jongen en een meisje die magische kralen moeten verzamelen om een ketting te maken die zijn zieke moeder zouden kunnen genezen. Heerlijk sprookjesachtig.
Als tiener las ik vooral ouderwetse meisjeromans van bijvoorbeeld Leni Saris en Cissy van Marxveld. Dat was een heerlijke afwisseling met de verplichte literatuurlijst (in mijn tijd - sprak oma - nog 35 stuks voor Nederlands, 15 voor Engels en 15 voor Duits). Mijn favoriete serie was ‘Annemarie’ van N. Schuttevaer-Velthuijs. Annemarie was een tienermeisje dat misdaden oploste (een soort piepjonge miss Marple).
3. Welk boek zou je willen herlezen en waarom?
De ‘Licht’-serie van Marion Zimmer-Bradley. Ik hou erg van fantasy die zich afspeelt in de normale wereld en de huidige tijd. Bovendien is deze serie nu eens niet gebaseerd op simpele hollywoodhekserij, maar op veel heftigere occulte magie. Ik vond ze superspannend en ik hoop nog altijd dat ik ze ergens tweedehands tegenkom.
4. Welk boek staat al heel lang ongelezen in je kast en hoe komt dat?
‘De Hobbit’. Ik wil hem heel graag lezen en men zegt dat het een gemakkelijker boek is dan ‘In de ban van de ring’ (die "moet" ik ook nog eens lezen), maar ik kan er geen zin in krijgen. Mede doordat het zich in een fantasiewereld afspeelt, denk ik.
5. Lees je liever papieren boeken of digitale boeken en waarom?
Ik lees heel veel digitaal. We wonen op Curaçao, waar niet veel boekhandels en/of kringloopwinkels zijn. Online boekenwinkels hebben we ook niet. Ik kan dus niet zo gemakkelijk boeken kopen als ik vroeger deed. Ik ben wel lid van de bibliotheek, maar daarvoor moet ik drie kwartier rijden en ik mag maar vier boeken lenen. Mijn Kobo Plus-abonnement is dus echt een uitkomst.
Maar als ik heel eerlijk ben, geef ik toch de voorkeur aan papieren boeken. Het voelt prettiger om een echt boek vast te houden en ik heb het idee dat ik beter ontspan als ik een papieren boek lees.
Ik kijk elke week bij de supermarkt in de boekenkast, waar je boeken neer kunt zetten en gratis mee mag nemen, of daar iets leuks bij staat en ik probeer af en toe binnen te wippen bij ‘de Boekenbank’. Dat is een kringloopwinkel met voornamelijk boeken. Ze zijn maar af en toe open en het is een uur rijden bij ons vandaan, maar ik kan daar mateloos van genieten. Ik kom dan ook zelden met lege handen thuis. Sterker nog, meestal stop ik met rondneuzen omdat ik mijn vondsten niet meer kan tillen...
- Login om te reageren