Vijf vragen aan… Heleen Smit
Lezen is van alle tijden. Of je nu één boek per jaar leest of wekelijks een boek verslindt, lezen brengt je even in een andere wereld, leert je het een en ander en zorgt voor de nodige ontspanning. Heerlijk!
Ik ben natuurlijk niet de enige die dol is op lezen. In de rubriek ‘Vijf vragen aan…’ laat ik een (veel)lezer aan het woord. Wie weet levert het je wel een mooie boekentip op. Deze keer lees je de antwoorden van auteur Heleen Smit. Dit jaar is haar debuutthriller ’Op het verkeerde moment’ verschenen.
1. Welk boek lees je op dit moment en wat vind je er tot nu toe van?
‘Het bloemenmeisje’ van Anya Niewierra. Als ik puur op de titel en de kaft was afgegaan, zou ik dit boek niet zo gauw hebben uitgekozen: te lief naar mijn smaak. Doordat het boek de Hebban Thrillerprijs won, was ik toch nieuwsgierig en nu ik het boek al bijna uit heb, blijkt dat het verre van lief is. De hoofdpersoon leidde een leven in afzondering, iets wat me altijd al fascineert. Dat in combinatie met de mysteries die om haar leven hangen, maakt dat ik door het boek heen vlieg en het bijna uit heb. Enige minpuntje vond ik dat het wemelt van de namen bij gebeurtenissen uit het verleden, je moet je hoofd er wel bij houden. Verder tot nu toe een heerlijke thriller.
2. Welk boek heb je in je jeugdjaren verslonden?
Ik verslond superveel boeken in mijn jeugdjaren, met name die van uitgeverij Lemniscaat. Vooral de serie ‘Kinderen van moeder aarde’ van Thea Beckmann vond ik erg goed.
3. Welk boek zou je willen herlezen en waarom?
Diezelfde jeugdboeken, zoals de serie ‘Kinderen van moeder aarde’. Zou ik ze nog steeds zo meeslepend vinden of kijk ik er als volwassene én auteur inmiddels anders tegenaan?
4. Welk boek staat al heel lang ongelezen in je kast en hoe komt dat?
Ik lees bijna alleen maar thrillers. Als ik een keer een niet-thriller krijg, blijft die lang staan. Zo heb ik ‘Verhalen over taal – 150 jaar Van Dale’ nog ongelezen in de kast liggen, en ik heb zo’n vermoeden dat dat nog wel even zo blijft.
5. Lees je liever papieren boeken of digitale boeken en waarom?
Sinds een jaar lees ik op een e-reader en dat bevalt supergoed. Geen stapels boeken meer meeslepen op vakantie, in het donker lezen zonder felle lampen en handzamer dan een ‘echt’ boek van 400 pagina’s. Toch blijft een papieren boek in handen houden wel iets bijzonders, zeker een gloednieuwe. En je kunt in een papieren boek makkelijker terugbladeren als je iets wilt checken of herlezen.
- Login om te reageren