Vijf vragen aan… Jelmer Jepsen
Lezen is van alle tijden. Of je nu één boek per jaar leest of wekelijks een boek verslindt, lezen brengt je even in een andere wereld, leert je het een en ander en zorgt voor de nodige ontspanning. Heerlijk!
Ik ben natuurlijk niet de enige die dol is op lezen. In de rubriek ‘Vijf vragen aan…’ laat ik een (veel)lezer aan het woord. Wie weet levert het je wel een mooie boekentip op. Deze keer lees je de antwoorden van auteur Jelmer Jepsen. Hij is bekend van ’Stuntvlogger Sam en de wolf van Weverseind’ en ’Stuntvlogger Sam en de vloek van Atlantis’.
1. Welk boek lees je op dit moment en wat vind je er tot nu toe van?
Ik lees nu 'De waanzinnige boomhut van 26 verdiepingen'. Deze boeken zijn heel populair bij kinderen, en ik was benieuwd waarom. Want (primeurtje) het volgende deel uit mijn eigen Stuntvlogger Sam-reeks wordt ook een graphic novel, zoals dit soort type boeken heet. Heel kort gezegd: een graphic novel heeft veel tekeningen en over het algemeen minder tekst dan een gewone jeugdroman. ‘De Boomhut’ is een voorbeeld, maar ook ‘Leven van een Loser’, ‘Dog Man’ en ‘Dagboek van een Muts’ zijn graphic novels. Ik vind het best spannend om deel 3 van Stuntvlogger Sam op deze manier te gaan benaderen, want de boeken in de huidige vorm zijn erg populair en we gaan er nu toch een beetje aan sleutelen. Maar het verhaal dat ik bedacht heb voor deel 3 leent zich er gewoon erg goed voor, en het is goed om je af en toe weer te vernieuwen.
Ik vind ‘De Boomhut’ leuk, maar het is allemaal wel heel melig en stripachtig. Eerder las ik al ‘Julius Zebra’ en dat vond ik leuker en beter. Iets meer diepgang en iets meer een samenhangend verhaal. Ik hoop die mix ook in Sam III te kunnen stoppen.
2. Welk boek heb je in je jeugdjaren verslonden?
Ik was niet zo'n boekenlezer als kind. Ik was meer een striplezer. Asterix, Donald Duck, De Smurfen, Suske en Wiske, Bobo, Okki, ik las alles.
3. Welk boek zou je willen herlezen en waarom?
‘Hersenschimmen’ van Bernlef. Het was in de brugklas het eerste boek dat ik las voor Nederlands. Of eigenlijk lazen we het klassikaal. Ik kan me herinneren dat het veel indruk op me maakte en dat toen bij mij ook de eerste interesse in literatuur ontstond. Maar ik kan me er tegelijkertijd ook weer heel weinig van herinneren. Het is al zo lang geleden. Leuk dus, denk ik, om het weer eens te gaan herlezen en te ontdekken hoe ik het nu ervaar.
4. Welk boek staat al heel lang ongelezen in je kast en hoe komt dat?
‘Otmars Zonen’ van Peter Buwalda. Ik kan me er gewoon niet toe zetten. Ik denk onder andere omdat het boek door de schrijver zelf zo omkleed is met allerlei pretenties, mysteries en verwachtingen dat ik eigenlijk gewoon geen zin heb om me er tegenover te gaan verhouden, of zo. Ik word bij wijze van spreken al moe als ik naar het boek kijk.
5. Lees je liever papieren boeken of digitale boeken en waarom?
Ik heb geen voorkeur. Ik doe beide door elkaar. Ik lees wel meer digitaal als ik op vakantie ga, gewoon omdat het ruimte scheelt in de koffer. Ik vind het wel interessant om te zien dat de voorspellingen van een paar jaar geleden dat het papieren boek snel op zou houden te bestaan, totaal niet zijn uitgekomen. Heel anders dan bijvoorbeeld in de muziekbranche. Daar zeiden ze hetzelfde over de cd, en dat is wel uitgekomen. Grappig hoe dat zo verschilt.
- Login om te reageren