Overslaan en naar de inhoud gaan

Vijf vragen aan… Kevin Damen

Lezen is van alle tijden. Of je nu één boek per jaar leest of wekelijks een boek verslindt, lezen brengt je even in een andere wereld, leert je het een en ander en zorgt voor de nodige ontspanning. Heerlijk!

Ik ben natuurlijk niet de enige die dol is op lezen. In de rubriek ‘Vijf vragen aan…’ laat ik een (veel)lezer aan het woord. Wie weet levert het je wel een mooie boekentip op. Deze keer lees je de antwoorden van auteur Kevin Damen. Hij is een schrijver van ‘Nederlandse gothiek’.

1. Welk boek lees je op dit moment en wat vind je er tot nu toe van?
Ik ben net begonnen met het lezen van ‘The Woman in Black’ door Susan Hill. Ik ben nog niet heel ver gekomen, maar ben nu al best onder de indruk van de sterke vertelstem die tussen de pagina’s leeft. Het is écht bijna alsof je rechtstreeks wordt aangesproken door het hoofdpersonage en ik verwacht dan ook lekker dit gothic horror verhaal ingezogen te worden. Ik ben wellicht wel lichtelijk bevooroordeeld. Het is tenslotte mijn favoriete genre!

2. Welk boek heb je in je jeugdjaren verslonden?
Vroeger was ik helemaal gek van Paul van Loon. De Griezelbus-serie heeft me menig avond wakker gehouden. Ik zat dan lekker onder de deken verstopt met een zaklamp en las stiekem verder na bedtijd. Waarschijnlijk heb ik er mijn ogen geen plezier mee gedaan, maar ik zal altijd blijven volhouden dat het dat waard was. Dankzij Paul ontdekte ik dat ik gek ben van griezelen, en zonder hem zou ik nooit mijn weg hebben gevonden naar schrijvers als Stephen King, Mary Shelley en Shirley Jackson.

3. Welk boek zou je willen herlezen en waarom?
Stephen King’s ‘It’ heb ik inmiddels al drie keer gelezen. Het maakt niet uit hoe vaak ik deze pil oppak, want elke keer dat ik hem lees word ik weer opnieuw meegetrokken naar Derry, Maine en beleef ik de gruwelen die de Loser’s Club doormaakt mee alsof ik er zelf bij hoor. De eerste keer dat ik hem las (als jonge tiener) werd ik vooral betoverd door de vriendschap tussen de kinderen, en hoe die vriendschap hen als volwassenen weer samen brengt. Als twintiger bleek het boek een extra laag te hebben, namelijk dat de engste dingen in het leven vaak geen monsters zijn, maar de ervaringen die ons maken tot wie we zijn. Bij mijn meest recentelijke reis naar Derry werd ik opnieuw verrast door de diepgang, en ik weet nu al vrij zeker dat ik It vast nog een keertje ga oppakken.

4. Welk boek staat al heel lang ongelezen in je kast en hoe komt dat?
Ergens in een donker hoekje van mijn boekenkast staat een exemplaar van ‘De Graaf van Monte Cristo’ door Alexander Dumas, die me ooit eens is aangeraden omdat het met zijn Romantische insteek aan de oorsprong zou liggen van klassiekers in het gothic horror genre. Ik heb hem helaas nog niet gelezen. Niet omdat ik het niet interessant vind of omdat het me niet aanspreekt, maar omdat ik te vaak nieuwe boeken op huis aansleep. Wellicht wordt het dan toch eens tijd dat ik de nieuwe boeken even achterwege laat en Dumas de kans geef me te verleiden.

5. Lees je liever papieren boeken of digitale boeken en waarom?
Papieren boeken boven alles, 100%! Ik zou mijn vinger niet kunnen leggen op de precieze reden, maar er is iets magisch aan het voelen van de bladzijden tussen je vingers en van de geur van inkt en papier. Het is bijna alsof die zintuiglijke waarnemingen een soort overgang vormen naar de wereld van de verbeelding. Dat heb ik bij het lezen van een digitaal boek veel minder.