Overslaan en naar de inhoud gaan

Vijf vragen aan… Lucia van den Brink

Lezen is van alle tijden. Of je nu één boek per jaar leest of wekelijks een boek verslindt, lezen brengt je even in een andere wereld, leert je het een en ander en zorgt voor de nodige ontspanning. Heerlijk!

Ik ben natuurlijk niet de enige die dol is op lezen. In de rubriek ‘Vijf vragen aan…’ laat ik een (veel)lezer aan het woord. Wie weet levert het je wel een mooie boekentip op. Deze keer lees je de antwoorden van auteur Lucia van den Brink. Haar debuutroman 'Niemand zoals hij' verscheen in 2020 bij uitgeverij Ambo|Anthos en is genomineerd voor de Hebban Debuutprijs. Ze publiceerde kort werk in diverse literaire tijdschriften en een vertaald verhaal verscheen in The Los Angeles Review. In het dagelijks leven werkt ze bij NU.nl en traint ze karate. Van den Brink deed mee aan EK’s en WK’s en werd ooit derde van Nederland.

1. Welk boek lees je op dit moment en wat vind je er tot nu toe van?
'De dingen die je vergeet: rouwen voor beginners' door Gijs van der Sanden. Het is een non-fictie boek over het verlies van ouders en hoe rouw anders werkt dan verwacht. Ik vlieg door het boek heen. Het is eerlijk, moedig geschreven en toegankelijk leerzaam.
Ik lees meer fictie, maar omdat ik net een heel mooi boek had uitgelezen, merkte ik dat ik niet meer wílde lezen, dus ik ben even van genre geswitcht. Het boek dat ik hiervoor las, 'The Other Hand' van Chris Cleave, raakte me onverwachts. Ik wilde daarna niet meer lezen, omdat ik bang was het mooie personage Little Bee kwijt te raken.

2. Welk boek heb je in je jeugdjaren verslonden?
Zo veel! Zeker toen ik rond de 10 jaar oud was. Er kwam een punt dat ik alle kinderboeken gelezen had. Ik ging toen naar de volwassene afdeling, maar de boeken daar vond ik vaak te eng of het ging allemaal maar over liefde en dat vond ik ook niets. Toen viel ik in een gat, en ben ik gestopt met lezen. Dat gat wordt nu gelukkig opgevuld door Young Adult-boeken!
Mijn favoriete boeken waren: ‘Heksenkind’ van Monica Furlong en ‘Jehanne’ van Simone van der Vlugt (en het is fantastisch dat ik nu bij dezelfde uitgeverij mijn boeken mag publiceren als Simone, zelfs dezelfde redacteur). Er gebeurde iets magisch in beide boeken met een meisje in de hoofdrol. Dat sprak mij op die leeftijd erg aan. En als puber las ik natuurlijk Harry Potter!

3. Welk boek zou je willen herlezen en waarom?
Alle boeken die ik op Goodreads. vijf sterren geef, herlees ik. Soms ook boeken die ik als vier sterren beschouw. Vorig jaar heb ik ‘Een Klein Leven’ van Hanya Yanagihara herlezen, dat is een heftig boek en ik ervaarde het dit keer anders, omdat ik wat ouder ben. Ook heb ik Griet op de Beecks 'Kom hier dat ik u kus' herlezen.
Ik herlees niet alleen voor mijn plezier, maar ook als onderzoek voor het schrijven van mijn eigen boeken. Als schrijver ben ik altijd aan het leren, elk verhaal is anders, en het meeste leer ik van andere schrijvers.

4. Welk boek staat al heel lang ongelezen in je kast en hoe komt dat?
Ik ben aan het verhuizen, en heb twee dozen met ongelezen boeken ingepakt. Het zijn er zeker meer dan vijftig. En dat vind ik heerlijk: de wetenschap dat er nog zoveel verhalen op me wachten. Het is alsof ik de koelkast opentrek en die gevuld is met de lekkerste dingen, waarvan ik weet dat ik later ga smullen.

5. Lees je liever papieren boeken of digitale boeken en waarom?
Ik ben heel gulzig; in welke vorm een boek komt maakt me niet uit. Ik luister graag naar luisterboeken in de auto of tijdens het schoonmaken (dan wordt alles ineens héél schoon). Ik lees graag e-books van schrijvers die ik nog niet ken en zo gemakkelijk kan “uitproberen”. Als ik een boek mooi vind, koop ik het altijd, die wil ik dan als een trofee in mijn kast.
Ik lees ongeveer zo'n vijfenveertig tot tachtig boeken per jaar, en ik moet toegeven dat ik de meeste 'matig' vind. De boeken die je leven veranderen, de verhalen die je met je mee blijft dragen, de karakters die je niet kwijt wilt, die zijn zeldzaam. Als ik zo'n verhaal vindt wil ik het zoveel mogelijk “eigen” maken als mogelijk is en dan koop ik een exemplaar voor in mijn kast.